Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alkohol på fest vanligt bland niondeklassare

OLOFSTRÖM Ungefär varannan elev i nian säger att det händer att de dricker alkohol när de går på fest. Det visar den attitydundersökning som genomfördes under Högavångsskolans ANT-dagar i veckan.
Siffran är långt ifrån alarmerande sett ur ett riksperspektiv.
Olofström • Publicerad 19 mars 2001

Enkäten handlade om förhållandet till droger men också om trivseln på skolan. På frågan ”När du går på fest, dricker du då?” svarade 49 niondeklassare ”ja” och 44 ”ibland”. Resten, cirka hälften av de tillfrågade, svarade ”nej”. I årskurs åtta och sju var siffrorna avsevärt lägre.

– Det är svårt att dra några direkta slutsatser. Vi får ett bättre underlag om vi fortsätter att göra samma enkäter kommande år, kommenterar skolans biträdande rektor Pekka Kiiskinen.

Annons

> Inte alarmerande

Sydöstran har jämfört resultatet med de undersökningar som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, gör bland niondeklassare varje år. De visar att över 75 procent av landets 16-åringar konsumerar alkohol.

Även om inte frågorna är likadant ställda, borde man kunna dra slutsatsen att det i varje fall inte dricks mer i Olofström än i övriga landet. Snarare är det tvärtom. En tredjedel av niorna i Sverige hade druckit den senaste veckan när undersökningen gjordes. Vanligast är cider, alkoläsk och sprit. Mer än en tredjedel hade druckit hembränt det senaste året.

Tillbaka till Högavångsskolans enkät: Antalet rökare på skolan är relativt få. En bidragande orsak kan vara att rökrutan försvann i höstas, tror Pekka Kiiskinen. I sjuan finns det endast nio rökare, varav åtta uppger att de röker ibland. I årskurs åtta röker 23 elever vanemässigt eller ibland, i nian 25 stycken.

> Hög trivsel

Åtta högstadieungdomar har använt narkotika, fyra av dem de senaste tre månaderna. Trettiotre elever, åtta procent, vet var de kan köpa knark i Olofström. Dubbelt så många tror att de skulle kunna fixa narkotika om de ville.

– Man kan vända på siffran. Tre fjärdedelar av eleverna har inte en aning om var man kan få tag på narkotika, påpekar Kiiskinen.

På frågan om de vet att någon klasskamrat använt narkotika svarar 23 elever ja. Det är ungefär fem procent. Femtionio elever tror sig veta.

Glädjande för skolledningen är att en fjärdedel, 25 procent, av eleverna trivs ”mycket bra” på skolan. Femtiofyra procent trivs ”bra” och 16 procent ”varken bra eller dåligt”. Fem procent vantrivs.

– Jag blev faktiskt lite överraskad. Tänk att åtta av tio elever trivs bra eller mycket bra. Jag undrar om man skulle få lika bra resultat på arbetsplatser för vuxna, säger Pekka Kiiskinen.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons