Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Antalet brott ökade i fjol

OLOFSTRÖM · Antalet brott i Olofström ökade med 15 procent förra året jämfört med 1999. Främst är det slangning ur bil, inbrott i fritidshus och bedrägeribrott som drar upp statistiken.
Olofström • Publicerad 10 januari 2001

Sammanlagt var det 1 283 brott som anmäldes 2000, vilket är 170 fler än året innan och 107 fler än 1998.

Bedrägerianmälningarna har ökat stadigt de senaste åren: Från nio 1997, 18 året därpå, 36 för 1999 till hela 68 förra året. Den höga siffran beror delvis på anmälningar mot en telekatalogsföretag som skickade ut fakturor som var snarlika vanliga telefonräkningar.

Annons

– Sedan har kontokortsstölderna ökat. Om tjuven gör tre uttag på ett stulet kort räknas det som tre bedrägeribrott. Det får ett visst genomslag i statistiken, förklarar närpolischefen Tommy Eriksson.

> Inbrott stugor fördubblats

Stölder står för 60-70 procent av de totala brotten. Klara ökningar märks för bensinslangningar ur bilar, som står för en stor del av de 173 stölder och inbrott i bilar som skedde under 2000.

Inbrotten i fritidshus har nästan fördubblats, från 43 år 1999 till 81 förra året.

– Det har blivit ett allt större problem. Inbrotten sker främst i ytterområden, där fastigheterna står obebodda under stora delar av året. De upptäcks långt efter att tjuvarna slagit till, säger Tommy Eriksson.

Motsvarande siffror för 1997 och 1998 var 62 respektive 36.

> Mindre misshandel

Antalet misshandelsfall har minskat något, från en redan relativt låg nivå. Förklaringen behöver inte vara att olofströmarna är mindre aggressiva än andra, utan att många spenderar fredags- och lördagskvällarna på annan ort, exempelvis i Karlshamn. Misshandel och alkoholförtäring hänger, som bekant, ihop.

I små kommuner som Olofström märks det genast när ortens brottsaktiva inte sitter inom lås och bom. Dock rör de sig ofta inom en radie som täcker även delar av Skåne och Småland, varför effekterna av deras verksamhet ”späs ut”.

Statistiken för hur stor andel av brotten som klaras upp är inte färdig ännu. Den görs av Brottsförebyggande rådet.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons