Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Arbetskadorna på Volvo ökar

OLOFSTRÖM Arbetsskador på Volvo ökar trots förebyggande arbetsmiljöarbete. År 1999 var arbetsskadorna 99 stycken och år 2000 hade de ökat till 117 stycken.
Belastningrelaterade skador är också på uppgång. Från 1999 till 2000 fördubblades de.
Olofström • Publicerad 6 mars 2001

– Det har blivit en tillbakagång från tänkandet på 80-talet med rotation och flexibilitet och företagen är fixerade vid kostnaderna. I dag görs det mycket fler bilmodeller vilket gör arbetet mindre flexibelt, säger Lars Andersson, huvudskyddsombud för metall på Volvo.

Numera är arbetstakten på Volvo så hög att de gör tre dörrar på den tid då de för bara gjode en.

Annons

– Arbetarna är mer bundna vid sina arbetsplatser. Förr kunde man göra andra saker under tiden, men så är det inte i dag. Visst roterar personalen men arbetsuppgifterna är liknande och rörelseschemat ungefär det samma vid de flesta maskinerna, säger Lars Andersson.

> Hälften är skärskador

Att övriga arbetsskador ökat beror enligt Lars Andersson på ny personal och även där har takten i produktionen stor betydelse.

62 procent av alla skador är på händer och armar och 52 procent av dem är skärskador. Ögonskadorna har ökat från 4 till 7 procent. Skador på huvudet och olycksfall med frånvaro har minskat. Skyddsombuden jobbar nu med att få fram skärskyddshandskar för att minska de många skador på händer och fingrar som uppstår vid hantering av plåt.

– Det finns en hel uppsjö av sorter att välja mellan. Men att hitta den skyddshandske som passar vår verksamhet är inte helt enkelt. Vi har så många olika material. Det är när de packar plåtdetaljer i emballage som personalen lätt skär sig, säger Lars Andersson.

> Arbetsskador högsta prioritet

– När det blir varmt i lokalen tar de av kläder och eventuellt armskydd och det är då skadorna uppstår. Det händer att man stöter till något och många av plåtdelarna är sylvassa, säger han

Det pågår aktiviteter för att förbättra arbetsmiljön. Redan den 23 mars ska alla de olika skyddsombuden träffas på en så kallad Skyddsombudsdag för att diskutera vad de ska jobba med.

– Att halvera antalet arbetsskador bör ha högsta prioritet. Allt kan man inte förebygga det finns alltid saker vi inte klarar av. Men vi kan komma en bra bit på vägen.

> Rörelseschema vi datorn

Annons

Med hjälp ett nytt system med virtuell verifiering av rörelseschema via datorn kan de se många problem väldigt tidigt. Där kan de följa den arbetandes rörelser på datorn och se vilka problem som kan uppstå och korrigera det redan vid en projektstart av ett nytt arbete.

– Att se problem tidigt med hjälp av datorn är bra både för den anställde och rent ekonomiskt för företaget. Men förebyggande och annat arbete mot arbetsskador är något som vi måste jobba ännu hårdare med, säger Lars Andersson.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons