Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barnen gör Lars Baron till kandidat

OLOFSTRÖM Dags för ytterligare en nominering till Årets olofströmare. Denna gången handlar det om mannen som sätter barnen främst. Själv har han åtta. Lars Baron nomineras för sitt engagemang för barn med särskilda behov.
Olofström • Publicerad 5 januari 2001

Lars Baron är en man som ägnat stora delar av sitt liv åt barn. När han var liten stoppade han gärna ner näsan i barnvagnar och gosade med bebisar.

– Mina egna barn är det bästa som hänt i mitt liv. Barn är viktiga och jag har alltid tyckt om barn. Jag hatar situationer där barn far illa, säger han.

Annons

Han har tidigare varit engagerad i ungdomshockey men numera finns det inte tid till det. I dag kämpar han för sina egna och andras barn med särskilda behov. Lars Baron har själv åtta barn varav två flickor som har just särskilda behov. Den ena har diagnostiserats Aspergers syndrom och den andra lågfungerande autism.

> Chock och förnekelse

Han tyckte det var svårt och jobbigt när hans äldsta dotter diagnostiserades Aspergers syndrom. Först var det chocken och sedan kom förnekelsen.

– Men redan tidigt ville jag tala om att jag har ett barn med ett handikapp. Jag vill att hela världen ska veta, förstå och lära av det. Det gör det lättare att ta hand om dem på rätt sätt. Låt oss utbilda hela världen. Då är jag övertygad att de får det bättre. Det farligaste är okunskap, säger Lars Baron.

> Jämshögsprojektet

Ett av de stora mål Lars Baron kämpar för är att få in specialpedagogiskt kunnande i skolorna. Han håller på med ett arbete som kallas Jämshögsprojektet vilket går ut på att få igång en gymnasial utbildning för just barn med Aspergers syndrom. I projektet ingår också att få utbildning för föräldrar eller andra, om barn med särskilda behov som aspergers och ADHD/ Damp. Kurser för dyslektiker finns också på listan. Men det viktigaste är att få en specialpedagogisk grundutbildning som ska höja kvalitén och kompetensen på skolorna.

> Föreningar och åtta barn

Utöver projektet är Lars Baron engagerad i lokala skolstyrelsen, där han valdes in som suppleant i höstas, föräldraföreningen på Högavångskolan, där han är ordinarie och i föräldraföreningen för barn med särskilda behov är han ordförande. Föräldraföreningen för barn med särskilda behov var han och Johnny Andreasson intiativtagare till. Tidigt våren 2000 startade de båda en diskussion om att starta en förening och i dag är den verklighet. Den, tillsammans med Jämshögsprojektet och hans åtta barn tar all hans fritid.

– I föräldraföreningen på Högavång är jag vald på två år som ordinarie men jag hoppas få vara kvar längre. Jag jobbar för att genomsyra skolorna av ett högre kunnande.

> Riskerar att hamna snett

Annons

– Jag har säkert trampat många på tårna med min önskan om specialpedagogik. Alla barn som har Aspergers syndrom eller ADHD/ Damp kan inte behandlas likadant och kunskap är nyckeln. Barn är inte elaka eller besvärliga för att de vill vara det, utan för att de inte mår bra, säger Lars Baron.

Han menar också att han försöker att alltid se helheten och att en ”lilla klassen” på varje skola är bra. Barnen behöver social träning, inte isolering.

– Barn med särskilda behov riskerar att hamna snett i livet om de inte får den uppbackning de behöver. Får de inte det kan mobbning och kriminalitet bli följderna. Det är gynnsamt för hela samhället att tidigt ta in resurser för dessa barn.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons