Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bättre utbildning bakom ljusare olycksstatistik

OLOFSTRÖM Räddningstjänsten i Olofström hade 179 utryckningar under fjolåret. Den vanligaste orsaken har varit utlöst automatlarm utan någon brand, 59 gånger. Därav gick 23 sådana resor till EBP. Antalet bränder har varit 32 och trafikolyckor 13. Under året har räddningstjänsten utbildat 500 personer på olika företag och inrättningar och det kan ha bidragit till att hålla nere olycksstatistiken.
Olofström • Publicerad 2 januari 2001
Räddningsledare Gunnar Naumansson rapporterar att helgerna varit olycksfria och hela året utan några dramatiska olyckor.
Räddningsledare Gunnar Naumansson rapporterar att helgerna varit olycksfria och hela året utan några dramatiska olyckor.Foto: Tore Gillberg

Brandvärnet i Kyrkhult som går ut på alla larm i norra delen av kommunen har larmats 24 gånger.

Apropå automatlarmen har EBP fått ordning på sitt och under andra halvåret var inte räddningstjänsten där någon gång. Detta sen man fått tekniken intrimmad, en truck anpassad och personalen utbildad. Men 23 larm på ett halvår var på tok för mycket, konstaterar biträdande räddningschef Gunnar Naumansson.

Annons

> Döda fiskar

När han tittar i statistiken för det avslutade året noterar han bl a brand i byggnad i Kopparemåla den 23 januari. Ett uthus var övertänt men bostadshuset kunde skyddas. Den 7 februari brann en bilverkstad i Jämshög och den 26 april hade det tagit eld i ventilationen hos Stans o Press på Agrasjöområdet. Den 15 maj brann det i en husvagn i Holjekroken och i skogen vid Södersjön i Kyrkhult. Där brändes 5 000 kvm av. I midsommarhelgen var tjänsten vid Södra porten två gånger sen ett 100-tal döda fiskar hittats i Holjeån. Orsaken blev aldrig klarlagd.

Sopstationsbränderna har fortsatt, den 29 juli var Skrapsjövägens övertänd och den 5 augusti Äppelvägens. Samma dag var en villa i Kyrkhult antänd på två ställen.

Förebyggande insatser med utbildning har gjorts i skolor, på daghem, läkarstationen, Maxi, Stans o Press och Liljebuss.

> Inga sparkrav

Räddningstjänsten har inte varit indragen i kommunens sparprogram under året och kommunen har heller inte aktiverat sig med anledning av en ny inbjudan att gå med i Västra Blekinge räddningstjänst.

– Det pågår en diskussion med Celero och förhoppningsvis ska det leda till samarbete som är till gagn för båda parter. Man kan tycka att det i en kommun av Olofströms storlek är onödigt med två likartade organsationer, säger Naumansson.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons