Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Biobränslet drunknar i ojespyor

JÄMSHÖG Dubbelmoral.
Det anser boende i Jämshög som följt kommunens råd och gått över till biobränsle men som ändå drabbas av oljerök. Och den kommer från kommunens fjärrvärmebolag som fortsätter att elda med olja mitt i Jämshögs centrum.
Olofström • Publicerad 13 mars 2001

– Fadäsen borde räcka nu, säger Benny Rolandsson på Torgil Åldermans väg där de boende är trötta på ”detta förbaskade spyende”. Samtidigt som kommunen slår sig för bröstet och skryter med sin fjärrvärme.

De boende i villorna vid Torgil Åldermans väg har uppvärmning med biobränsle, därav är det flera som eldar med pellets. De har slagit sig samman och gör gemensamma inköp.

Annons

– Precis som kommunen propagerar för i sin rådgivning och på utställningar. Kommunen understryker också de egna satsningarna på fjärrvärme, bl a kostade ledningen hit till Jämshög 6,7 miljoner, en del betalat av statliga bidrag, säger Rolandsson och undrar om det får fungera på detta sätt.

> Måste finnas

Per-Ola Svensson på Kraftbolaget/Fjärrvärmebolaget säger att oljeeldningen inte sker för ”ro:s” skull. Ett reservaggregat måste alltid finnas i Jämshög men hur ofta det används beror på rådande kapacitet vid bolagets flispanna i Olofström. Som förhållandet mellan produktion och konsumtion nu är i den behöver det bara bli tre till fem grader minus för att oljepannan i Jämshög måste startas. Grovt räknat räcker värmen från flispannan i Olofström till hälften av bolagets kunder i Jämshög.

Men det planeras för ytterligare en panna vid verket i Olofström. I dagarna ska styrelsen besluta om en planerad utbyggnad av värmeledning från posthuset i centrum, längs Brogatan och upp till bostadsområdet vid Smålandsgatan. I utbyggnadsplanerna finns också Vilboksområdet.

– Om dessa planer förverkligas måste det till ännu en panna och på längre sikt kan det bli ytterligare ett verk, säger Svensson.

Han tycker det är bra att Jämshögsborna är aktiva i miljödebatten och försäkrar att samma intresse även finns i Fjärrvärmebolaget. Det kommer inte att elda med olja en dag längre än det är nödvändigt av tekniska skäl. Utbyggnadstakten är även beroende av ekonomi.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons