Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bomben är alldeles ofarlig...

VILSHULT ”Bomben” är ingen terrorist. Han är en ofarlig Kullanbo även om han har en svada som i hastighet liknar en kulspruta. Sitt smeknamn har Rickard Eriksson fått i Stockholm och av kungens dåvarande assistent Jan Mårtensson. Han fick det som minne i samband med kungafamiljens utflyttning från Stockholm slott till Drottningholm.
Olofström • Publicerad 20 januari 2001
Jag har blekingskt blod i en ena armen och skånskt i den andra, förklarar Eriksson.
Jag har blekingskt blod i en ena armen och skånskt i den andra, förklarar Eriksson.Foto: Tore Gillberg

Rickard jobbade som chaufför på en flyttfirma som hade fått kungligt uppdrag. Sent en fredageftermiddag hade han lastat in innehållet i kungens vinkällare i flyttbussen. När han kom fram till Drottningholm var han ensam och det var svårt att lasta över dyrbarheterna i den nya specialförvaringen.

Eftersom det var fredag var Rickard angelägen om att få träffa fjällan och därför stack han och lät flaskorna stå, istället för att lägga dem ner.

Annons

> Flög i taket

När han efter veckoslutet kom tillbaka hade korkarna flugit i taket och det var nedsölat med vin i taket efter alla korksmällarna. Det var då Jan Mårtensson döpte blekingen till Bomben. Han Mårtensson som var svärson till biskop Giertz och skrev deckare. Och som sen blev svenskt sändebud i utlandet. Värdet av det exploderade vinlagret uppgick till 3-400 000 och det fick flyttfirman ersätta.

Men det var inte den vårdslösa vinhanteringen som tvingade Stockholmsbon Bomben att återvända till hembygden Kullan där samma släkt residerat i 400 år.

## Varför går Bombens mun snabbare och oftare än Oldsbergs och Lokets

tillsammans?

– Hemma har jag bara hunden, katten och kon att prata med och det är inte mycket de har att säga. Därför har jag sparatr många ord tills jag kommer ner här till byn, sprutar Bomben och talar med hela kroppen samtidigt som han knäpper väskan från Montmartre och går ut.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons