Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brasilien-affär för miljoner

OLOFSTRÖM Ett högt tempo fortsätter att prägla teknikföretaget Clamp System AB i Olofström.
I mitten på december fick man en order och i går var den delvis klar, en plåtskiljare för två miljoner som ska fraktas till Brasilien. Den ska stå först i en presslinje där dop-matare och transportörer, också ”Made in Olofström”, gör jobbet i bilfabriken.
Olofström • Publicerad 20 mars 2001
Clamps styrelseordförande Kjell Claesson fick mottaga mycket beröm på företagets vägnar av ABB:s industrichef Christer Blom.
Clamps styrelseordförande Kjell Claesson fick mottaga mycket beröm på företagets vägnar av ABB:s industrichef Christer Blom.Foto: Tore Gillberg

För ett år sen var det åkermark där flera av de 45 anställda nu jobbar i skift för att klara alla jobb.

Företaget har funnits i snart 20 år men växte över en natt i fjol när man tog över 22 personer plus stor entusiasm från ABB Body-in-White AB i Olofström. Den nya och rymliga fabriken på Agrasjö industriområde stod färdig tidigt i höstas.

Annons

Innan jul hade man en plåtskiljare klar som var såld till Kina. ABB äger konceptet och anlitar Clamp till att göra jobbet.

”En stor dag”

Innan leveransen kan ske ska ABB slutgodkänna, eller ”By off” som det heter på fackspråk. I går var vd:n Pontus Westrup och industrichefen Christer Blom på plats liksom ledningen för Clamp, Kjell Claesson och Peter Roysson.

Christer Blom konstaterade att det var en stor dag för ABB och för Clamp och han berömde underleverantören för ett fantastiskt bra arbete.

Sen har Clamp i sin tur ett nätverk av underleverantörer som tex Holje Plåt i Olofström, JM Målning o blästring i Jämshög och CH Verken i Gränum.

Dessutom utför Clamp maskinbearbetning till företag som Volvo och EBP i Olofström. Den sidan ska man satsa mer på. Liksom att hitta fler kunder än ABB.

Detta trots att beläggningen nu ligger på 120 procent av kapaciteten.

– Vi har alltför många ägg i en enda korg, säger styrelseordföranden Kjell Claesson.

Brasilien nästa – igen

I sommar ska plåtskiljaren vara på plats i bilfabriken i Salvador i Brasilien. Den är fem gånger fem meter stor och kommer att köras i specialtransport till en hamn. Installationen gör ABB.

Att olofströmare åker till Brasilien för att de där ska få ordning på plåten är inget nytt. Redan på 60-talet var en av bröderna Nilsson från Näbbeboda på plats och fixade till produktion av rostfritt

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons