Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Breakdance-proffs i fräck uppvisning

OLOFSTRÖM · Denna gången har nog breakdancen kommit hit för att stanna. Det menade Kim Böytler, en av tre deltagare från gruppen Freestyle Phanatix som i lördags var i Olofström och missionerade på Susekullen.
Olofström • Publicerad 18 juni 2001
Karsten Mathicsen var ett av proffsen som hjälpte olofströmarna att bli bättre breakdansare.
Karsten Mathicsen var ett av proffsen som hjälpte olofströmarna att bli bättre breakdansare.Foto: 

Dansformen föddes i USA på 70-talet och intresset har gått upp och ner. I början på 80-talet hade den en uppgång men dog ut 86. Dagens break-våg har hållit i sig sen 1992 och det är det som får den i Malmö boende köpenhamnaren att tro att det nu är för gott.

I Olofström och på Susekullen fanns den också på 80-talet. Det minns Rolf Bergstrand som lockades att pröva med 20-talet ungdomar som anmält sig i lördags.

Annons

Att proffsen kom hit berodde på att Lillis o Sandra satsade sina pengar de fick från Ingvar Söderströms minnesfond i våras. Även Bildningsförbundet stöttade besöket.

Breakdancarna har de flesta engagemangen i skolorna. De turnerar i Sydsverige i samarbete med flera länsföreningar för dans och musik.

> Genombrottet kom -98

Balans, styrka och teknik är viktigt i denna aktivitet som är mer gympa än dans. Kim tycker att den skulle finnas med på gympalektionerna. Inte bara för fysikens skull. Utan också för den sociala biten. Man jobbar med sig själv och har skoj.

Freestyle Phanatix består av tolv medlemmar och förutom enskilda framträdanden har de även en scenshow. De fick sitt genom brott i december 1998 när de under två kvällar avlöste Spelman på taket på Malmö musikteater. Och det kom 2 000 personer.

Kanske gruppen kommer till Olofström i höst och ger den två timmar långa showen.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons