Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dåliga planer för bredband utanför tätort

OLOFSTRÖM Vågar kommunerna låta marknaden äga och förvalta länets digitala infrastruktur? Det var en av frågorna som utkristalliserades vid gårdagens bredbandsseminarium i Folkets hus.
Olofström • Publicerad 14 mars 2001

Representanter för samtliga Blekingekommuner, landstinget, länsstyrelsen och Blekinge Tekniska Högskola vek i går en heldag för att diskutera hur bredbandsutbyggnaden ska samordnas i länet.

I centralorterna är det lätt att bygga ut. Det klarar varje kommun på egen hand och det sker på kommersiella grunder. Den utvecklingen har kommit långt i Blekinge.

Annons

> Ortssammanbindande nät

Men när det gäller att knyta samman näten mellan kommunerna samt att få bredband även utanför de större samhällena, då krävs mer övergripande planering.

Staten anslår runt 50 miljoner kronor till bredbandsutbyggnaden i Blekinge. Det kan låta mycket, men är i själva verket bara en tiondel av vad det kostar totalt. Därför måste det till kommunala medel utöver exempelvis EU-bidrag, underströk seminariemoderatorn Jan Svensson, chef på Affärsverken i Karlskrona.

Statens stöd ska i första hand användas till upphandling av nätet. En första fråga för politikerna att ta ställning till är vem som ska anlägga, äga och driva det - antingen nätoperatörer eller kommunerna själva.

– Begär in anbud innan ni tar ställning. Jag tror att operatörerna kan komma med konkurrenskraftiga bud på helhetslösningar, sa Bengt Ekenstjerna, vd på Sydkraft Bredband.

> Osäkert

Några seminariedeltagare ansåg att det är osäkert att släppa för mycket av ansvaret till ”marknaden”.

– Då har man inget grepp om kalkylen. Den som sitter på infrastrukturen är vinnare, menade någon.

Det resonemanget är långt ifrån allenarådande, kontrade Bengt Ekenstjerna.

– Många kommuner anser att det är mer ekonomiskt att använda pengarna till annat än att sitta på tillgångar som elbolag och bredband.

Annons

Per Johansson, chef på landstingets IT-enhet, berättade om landstingets gemensamma datornät som funnits i tio år. Han efterlyste bättre bandbredd för att klara av digital röntgen och videokonferenser.

– Men det är dyrt att upphandla det som tjänst, påpekade han.

Blekinge tekniska högskola håller just nu på att begära in anbud på fiber till ett nytt Bitnet. Även där är frågan: äga eller inte äga.

> Underlag till hösten

Det framgick klart under seminariets gång att flera intressen kan förenas när de digitala motorvägarna byggs i Blekinge. Den regionala samverkansgruppen - bestående av Blekingekommunerna och Bromölla, länsstyrelsen, landstinget och högskolan - ska nu lägga i en högre växel och förhoppningsvis ha ett beslutsunderlag färdigt för att kunna söka bidrag till hösten.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons