Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Den svarta stenen får eget museum

VILSHULT· Kommunen har fått ännu en tung attraktion. I morgon invigs Stenlängan i Vilshult som speglar brytningen och bearbetningen av den svarta diabasen.
För 1,1 miljoner och många frivilliga timmar har det blivit en imponerande anläggning.
Olofström • Publicerad 8 juni 2001
I mitten projektledaren Karl-Johan Olsson, konsult Jonas Günzel, Ronneby och Margrethe Pedersen, Kyrkhults Hembygdsförening.
I mitten projektledaren Karl-Johan Olsson, konsult Jonas Günzel, Ronneby och Margrethe Pedersen, Kyrkhults Hembygdsförening.Foto: 

Historiskt sett var det en kort men dramatisk period för landsbygden längs den Svarta linjen. Anhöriga till stenbrytarna tog initiativet till att dokumentera epoken och det följdes upp med EU-projekt. För kommunen har det inte kostat en krona, enligt turistchef Karl-Johan Olsson som varit spindeln i nätet för stenmuséet.

> Utlånade prylar

Annons

Förutom stenlängan ingår en del vid Arons berg i Brännarebygden i investeringarna. En del prylar är inlånade och man hoppas få tag i fler.

Troligen är den 63 meter långa stenlängan den längsta stenbyggnaden i Blekinge. Den byggdes 1879 och har murar som är en meter tjocka. Kyrkhults Hembygdsförening har hyrt den av ägaren och har ansvaret för verksamheten.

> Verklig skildring

Den forna ladugården har inretts som ett modernt muséeum. Inga montrar utan en skildring direkt från verkligheten. Med små och stora verktyg och hjälpmedel av alla de slag.

Från Aron Svenssons skrivmaskin till rallen som användes för att köra skrotstenen till tippen. Och det mesta gick till tippen. Bara fem eller tio procent an vändes och bearbetades eller skeppades ut över Europa. Under 1890-talet gick den via Fridafors järnvägsstation och 1901 fick Vilshult egen järnväg.

I Stenlängan kan man titta, läsa och lyssna. Bl a kommenterar Svante Svenssons Tommy en film som Elmer Johansson spelade in i brottet på 40-talet.

> Den svarta linjen

I en avdelning visas konst av Nils Rickard, Roland Persson, Karlskrona, Kenneth Johansson, Diö och Goro Zuzuki, Broby.

Roland Aronsson har en egen avdelning med Svarta linjen. Man kan också se bilder av Hjalmar Råstorp som kämpade för diabasen från mitten av 60-talet och gjorde flera stora konstverk, bl a Kyrkhultsstenen, Fabian Månsson på Hasslö och Tage Erlander i Lönsboda.

För besökarna ska det bli möjligt att få klyva en sten. Inte minst hoppas man på besök av skolbarn, berättar Jonas Günzel, formgivare från Ronneby som jobbat med uppläggningen liksom Åke Werndenfels, museiinredare i Olofström redan på 60-talet.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons