Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Designhuset invigt

OLOFSTRÖM · IUC:s nya Designhus invigdes i går. Invigningen gjordes av länsrådet Per-Arne Andreasson. Tanken är att huset ska fungera som en mötesplats där designers ska få möjlighet att influera företag med designtänkande.
Olofström • Publicerad 2 mars 2001
Svante Malm, utbildningschef på IUC, säger att Designhuset ska ge studenter möjlighet att komma ut i verkligheten och öka designinsikten och skapa kreativa förutsättningar genom att de får möta företagen.
Svante Malm, utbildningschef på IUC, säger att Designhuset ska ge studenter möjlighet att komma ut i verkligheten och öka designinsikten och skapa kreativa förutsättningar genom att de får möta företagen.Foto: Gunnel Persson

Per-Arne Andreasson såg det som en glädje att få inviga Designhuset.

– Den här satsningen är oerhört glädjande ur länsperspektiv. Att göra detta nu i en fantastiskt period med de stora omställningar som sker i näringslivet, säger Per-Arne Andreasson.

Annons

– Det nämndes tidigare att vi skulle se väggarna som de blanka ark som konstnärer gillar att börja med. Då kan ni också föreställa er det blågula bandet och saxen som klipper av det, säger han och inviger Designhuset och överräcker Blekinges länsvapen som en gåva att hänga på de nakna väggarna.

> Arbeta och bo i huset

Svante Malm, utbildningschef på IUC, berättar om den verksamheten som i framtiden kommer inhysa industridesignstudenter. Fyra övernattningsrum finns på övervåningen och i källaren en mindre verkstad. Däremellan finns utrymme för utbildning och för att arbeta med projekt.

– Det är ett flexibelt hus där designers både kan arbeta och bo. En enklare verkstad där de kan förverkliga sina idéer, säger Svante Malm.

Att förverkliga idéer är vad huset handlar om. Flera projekt är på gång där designstudenter ska föra ut idéer till företag i Olofström.

>Ökat antalet kontor

– Vi har tre år på oss att skapa en marknad för studenterna när de går ut skolan. Här i vårt plåtrike. Det är en jättespännande början, säger Dag Holmgren som är projektledare för Designhuset.

Denna satsning på design i Olofström är en satsning som täcker över hela landet. Svensk industri design har utökat från fem till tio designkontor runt om i Sverige. Meningen är att skapa ett nätverk som gör det möjligt att influera företagsvärlden med designtänkade.

Designhuset ska ge studenter möjlighet att komma ut i verkligheten och öka insikten och skapa kreativa förutsättningar genom att de får möta företagen.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons