Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tore Gillberg: Drömmen om 30 000 olofströmare

Hur ser det ut i centrala Olofström om 25 år? Det var en intressant rubrik jag hittade  i Sydöstran från maj 1965. Hur det skulle se ut i början på 90-talet..
Tore Gillberg
OLOFSTRÖM • Publicerad 24 mars 2019
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hyreshus med helikopterplatta på taken, fyra dagars arbetsvecka, pension vid 60, inga köer till lasarett och pensionärshem var framtidsdrömmen.
Hyreshus med helikopterplatta på taken, fyra dagars arbetsvecka, pension vid 60, inga köer till lasarett och pensionärshem var framtidsdrömmen.Foto: Tore Gillberg

Mer än ett halvsekel senare och det är inte mycket som uppfyllts. Men de djärva muskler som då spändes resulterade i en gymnasieskola i Olofström.

Konsumentföreningen som skulle gå samman med föreningen i Kristianstad resulterade i ett varuhus men det blev nerlagt och fastigheten såldes. Samma år beslöt kyrkofullmäktige att bygga en pastorsexpedition men sen många år är den nerlagd och såld till privat ägare.

Annons

Profetian om att vi skulle ha höghus med en helikopterplatta för parkering på taket har vi heller inte  känt av .

Ett tag hade vi flygfältet mellan Karlavägen och Holjeån men det blev aldrig  ett lyft. Medlemmarna hade bingo på Diana för att dra in pengar men det hjälpte inte.  Även om det  ett tag talades om dagliga helikopterturer till Köpenhamn med billiga turer på helgerna för pensionärer blev det inget av Volvos säkerhetschef Stig Evergrens förslag.

Det finns en stor flygarentusiast som länge kämpat för att få olofströmarna upp i luften och det är Yngve Gummesson. Hans förslag om en fattigmansflygbana på en tillfälligt avstängd väg blev aldrig genomförd.

År 1965 uppfördes hyreshusen i övre Vilboken. Det nya var att de byggdes med halvrunda fasader. Under många år stod de tomma och det kom förslag om att de skulle sprängas.

Det kom från dåvarande ordföranden i byggnadsnämnden, Börje Karlsson och blev mycket omskrivet, även i rikspressen.

Till slut kom ägaren, kommunägda Olofströmshus överens med HSB som skulle köpa och riva dem och sen bygga nytt. Men man ändrade sig och satsade på renovering och det är nu ett populärt boende.

I artikeln från 1965 konstateras att det är många planer på gång och expansionen tycks aldrig avta. Man spekulerade i att Olofström skulle ha 30 000 invånare om 25 år.

Då hade Jämshög och Kyrkhult gått samman med Olofström. Storgatan skulle vara rak o fin med höghus på båda sidor och delvis vara överbyggd.Alla vuxna skulle nu vara bilägare och det var ont om parkeringar.

Lönerna väntades bli dubblerade på 80-talet och arbetstiden skulle minska till fyradagars vecka. Och pensionen sänkt till 60 år. Automatisering inom industrin skulle klara jobben.

Olofström skulle få flera skolor, lasarett och vårdanstalter av alla de slag. Några köer till lasarett och pensionärshem skulle inte förekomma.Olofström borde också skaffa ett eget strandbad vid havet och det skulle vara servering.

Annons

Några namn som stod bakom uppgifterna finns inte i artikeln men jag gissar att rektor K G Bjarnehäll låg bakom. Det var många uppgifter om elevantal. Om det inte blev gymnasium skulle det behövas 30 bussar för att klara resorna till Karlshamn.

Detta år gjorde Inga-Lill Nilsson från Jämshög debut i Hylands hörna och spelade med Povel Ramel och andra stjärnor i Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons