Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ekdungen sålt till privat högstbjudande

JÄMSHÖG Landstinget säljer Ekdungen till Nils Svensson och Else-Marie Andersson i Nymölla för 510 000 kronor. Paret planerar att starta tillverkning i mindre skala.
Kommunen har deklarerat att man inte kommer att utnyttja sin förköpsrätt.
Olofström • Publicerad 28 mars 2001

Efter många turer fram och tillbaka har Landstingsfastigheter nu gjort upp med en köpare. Nils Svensson och Else-Marie Andersson som förvärvat fastigheten ska använda den som kombinerad bostad, tillverknings- och lagerlokal.

> Egen produktion

Annons

De driver i dag företaget Wåges försäljnings HB som specialiserat sig på att sälja olika typer av skyddsutrustning.

– Vi hoppas att vi kan starta egen produktion av skyddsvästar. Förhoppningsvis kan vi anställa två tre personer, säger Else-Marie Andersson.

Ekdungenärendet avgörs formellt av landstingsstyrelsen den 9 april. Under lång tid var Per-Axel Olsson i Olofström aktuell som köpare. Han skulle göra om byggnaden till hem för eftervård av kriminella ungdomar. Enligt uppgifter från landstinget drog affären ut på tiden. Till slut lade spekulanterna från Nymölla ett något högre bud, som godtogs.

Per-Axel Olsson känner sig bitter. Han har krävt en skriftlig förklaring till varför löftet om köp drogs tillbaka.

– Men jag har inte hört någonting. Om jag får ett godtagbart skäl nöjer jag mig. I annat fall driver jag det här vidare, säger han.

Den ansvarige handläggaren på Landstingsfastigheter var inte anträffbar i går.

> Inget förköp

Flera Jämshögsbor har krävt att Ekdungen åter ska fylla sin gamla funktion som äldreboende. Men kommunen valde alltså att inte utnyttja förköpsrätten när frågan var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott i går. Det var aldrig någon tvekan.

– Vi har ett beslut i kommunfullmäktige på att inte köpa fastigheten, kommenterar kommunalrådet Margaretha Olsson, s.

Kjell-Åke Björklund i Jämhög tänker överklaga till länsrätten. Han har inte bara synpunkter på kommunens ställningstagande utan även på landstingets agerande. Han anser att man skänker bort skattebetalarnas pengar genom att sälja till en privatperson, eftersom Ekdungen har ett bokfört värde på sex miljoner kronor.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons