Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elljusstaken kunde orsakat villabrand

OLOFSTRÖM · Tillfälligheter förhindrade att Lennart Anderssons villa på Vikingavägen eldhärjades i söndags. Han kikade in i sovrummet samtidigt som en elljusstake spred betydligt mer värme än väntat.
Olofström • Publicerad 9 januari 2001
Här är glödlampan som kunde ha orsakat en brandkatastrof på Vikingavägen i helgen.
Här är glödlampan som kunde ha orsakat en brandkatastrof på Vikingavägen i helgen.Foto: Anders Nilsson

– Vi brukar ha stängt till sovrummet för hundens skull. Jag tror det var ödet som gjorde att jag öppnade dörren och tittade in. Då kände jag att det osade bränt, säger Lennart Andersson, lättad över att han hann sätta stopp för en brandkatastrof.

En av glödlamporna i elljustaken, som varit tänd i cirka tre timmar, var kolsvart och hade fått bladen i krukväxten intill att börja glöda.

Annons

– Det var som tur var en svårantändlig växt. Det måste ha varit en rejäl hetta i lampan eftersom det brann i de torraste bladen. Om jag kommit något senare hade det tagit eld i gardinen, säger han och varnar nu folk för att ha elljusstakar nära växter och gardiner.

> Full uppsikt

Själv har han och hustrun plockat ner varenda ljusstake. Till nästa år kommer familjen Andersson förvissa sig om att de har full uppsikt över de lampor som sprider ljus i adventsmörkret.

– Vi kommer att vara försiktiga efter det här. Men jag behöver bara titta ut genom fönstret för att se att flera grannar i kvarteret låter ljusstakarna lysa hela dagarna när de är på jobbet. Det är lurigt.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons