Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Enastående föräldrar på familjekollo

JÄMSHÖG · De är ensamstående. De har barn. Alltså är de makalösa föräldrar. Under hela veckan är de på familjekollo på Jämshögs folkhögskola.
– Man har bara halva resurser som ensamförälder. Det här är ett bra sätt att komma iväg på semester för ett hyfsat pris, säger Bengt G Karlsson, en av kursledarna.
Olofström • Publicerad 29 juni 2001
Det svänger på familjekollot i Jämshög. Birgitta Harrysson-Mocales och Bengt G Karlsson, båda från Stockholm, dansar salsa.
Det svänger på familjekollot i Jämshög. Birgitta Harrysson-Mocales och Bengt G Karlsson, båda från Stockholm, dansar salsa.Foto: 

De vuxna dansar salsa så det står härliga till. Medan barnen klättrar i klättervägg eller övar självförsvar. På kvällen väntar gemensam korvgrillning, kanotutflykt eller något annat spännande. Allt utom att stirra in i dumburken.

> Lägerstämning

Annons

Lägerstämningen är påtaglig på Jämshögs folkhögskola. För andra året i rad ordnar föreningen Makalösa föräldrar ett av sina familjekollon i Jämshög. Runt 30 föräldrar och barn från hela landet deltar.

– Jag läste om det i tidningen hemma och anmälde mig. Jag är helnöjd. Här är gemenskap och aktiviteter hela tiden. Alla är öppna och trevliga. Och maten får vi inte glömma. Den är kanon, ler Susanne Green från Helsingborg under en kort paus från salsadansövningarna.

Hon semestrar här med sina tre barn.

– Det känns som om alla har samma mål. Inte att hitta partners, utan att hitta vänner, både till sig själv och barnen, tillägger hon.

> En bortglömd grupp

Makalösa föräldrar är ingen partnersökarklubb. Det är en förening som tillvaratar ensamstående föräldrars intressen, både ekonomiskt och socialt. Både fackförbund och nätverksskapare på samma gång.

– Vi är en bortglömd grupp i samhället. Vi har ofta små resurser. Att åka på semester är inte att tänka på för många. Familjekollo är ett utmärkt sätt att komma iväg, säger kursledaren Bengt G Karlsson.

Könsmässigt är han i minoritet, då endast två av de tolv deltagande föräldrarna är män. Han ser gärna att fler män engagerar sig i föreningen, även helgpappor.

– Den sociala biten är lika viktig för oss män. Vi människor är egentligen ganska lika när allt kommer omkring. Samtidigt blir det alltid mer dynamik i en mixad grupp.

> Social funktion

Annons

Föräldrarna ägnar en stor del av kollotiden åt att dansa, mest salsa men även bugg och foxtrot. Inte bara för att det är roligt. (De ser verkligen ut att ha kul.)

– Dans läker, poängterar Bengt G Karlsson.

– Dans är ett sätt att mötas. Man håller i varandra, får kroppskontakt. Det fyller helt enkelt en social funktion, säger han och susar iväg i ännu en karnevalsinspirerad lektion.

I en annan del av skolan aktiverar några fritidsledare barn mellan sex och tretton. De har samarbetsövningar, klätterlekar och annat som hör ett riktigt kollo till.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons