Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU-bidrag ska lyfta Tulseboda Brunn

KYRKHULT Framtidens lösning för Forskarcentrum ska också ge spin-off-effekter för näringslivet i Kyrkhult. På den förhoppningen grundar sig en ansökan om EU-bidrag för att förvandla Tulseboda brunn till forsknings- och entreprenörscentrum.
Olofström • Publicerad 27 mars 2001

Det har varit tal om det länge. Men nu finns idéerna svart på vitt om att få liv i Tulseboda brunn. Näringsrådet Stig Janzon, EU-samordnaren Bodil Nilsson, stiftelsen Arkivcentrums chef Lars-Göran Ohlson och dess vice ordförande Rolf Persson ligger bakom en projektansökan om 5,2 miljoner kronor i EU-bidrag till ”Tulseboda forsknings- och entreprenörscentrum”. Totalt beräknas projektet kosta 12,9 miljoner kronor. Hälften av pengarna - om ansökan bifalls - ska användas till att renovera Tulseboda brunn. Drygt tre miljoner är personalkostnader, resten externa och övriga utgifter.

> Fördubbla besökarantal

Annons

Syftet är framför allt att Forskarcentrum ska kunna förverkliga den efterlängtade flytten till Tulseboda brunn. Antalet besökare behöver fördubblas från fyra till åttatusen per år. Och det är omöjligt med nuvarande lokaler i Kyrkhults centrum. För att locka fler släktforskare krävs också bredare utbud i form av hörsal, konferensmöjligheter, kafeteria och arbetsutrymmen för uppdragsforskning.

Visionerna slutar inte med släktforskning. Tulseboda brunn ska ha samverkan som ledord. Målet är att lokala entreprenörer ska gå samman och anordna olika aktiviteter i brunnslokalerna. De får möjlighet att sälja sig själva genom att ställa ut skyltmontrar och annat.

– Det finns många företagare i bygden. Intresset verkar vara stort från deras sida, säger Lars-Göran Ohlson och Rolf Persson som tillägger att Kyrkhult med omnejd har en stor turistpotential. Inte minst genom Ebbemåla bruk och Fornebodastugan.

För att stärka den kulturhistoriska identiteten ska Forskarcentrum marknadsföras i svenskbygderna i USA.

> Rehab-arbete

Bland projektets medfinansiärer finns förhoppningsvis länsstyrelsen, landstinget, kommunen och försäkringskassan. De sistnämnda har visat intresse då lokalerna ska anpassas för människor med rehabiliteringsbehov. Tänkbara arbetssysslor är som receptionist och forskningshandledare.

Kommunen beräknas gå in med drygt en miljon kronor i form av eget arbete.

– Det är en väl använd investering. Det här kan bli ett jättelyft inte bara för Kyrkhult utan för hela närområdet, säger Rolf Persson.

Lars-Göran Ohlson hoppas också mycket på samarbete med högskolor och universitet.

– Materialet på Forskarcentrum är intressant för studenter. Vi har resurser för professionell forskning.

Annons

> Entreprenörsmuseum

EU-ansökan behandlas slutgiltigt den 4 maj. Enligt en försiktig bedömning kan tre jobb på Forskarcentrum räddas och två nya skapas.

Projekttiden löper på tre år. Enligt tidplanen kan Tulseboda brunn stå inflyttningsklart i maj år 2003. Kommunen står kvar som ägare.

Forskarcentrums nuvarande lokaler på Fridaforsvägen kan göras om till entreprenörsmuseum med lokala och regionala uppfinningar.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons