Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Får nio kronor om dagen för sitt jobb

KYRKHULT · Från och med den 1 februari arbetar Nils-Åke Nielsen för nio kronor om dagen. Alla som är knutna till kommunens dagliga verksamheter får sina löner halverade.
Olofström • Publicerad 24 januari 2001
? Det är skamligt att trampa på dem som redan ligger, de rörelsehindrade och de gamla, säger Nils-Åke Nielsen. Han får nio kronor om dagen för att arbeta i Högavångsskolans cafeteria.
? Det är skamligt att trampa på dem som redan ligger, de rörelsehindrade och de gamla, säger Nils-Åke Nielsen. Han får nio kronor om dagen för att arbeta i Högavångsskolans cafeteria.Foto: Anders Nilsson

Upprördheten är stor bland de rörelse- och funktionshindrade som arbetar i Högavångsskolans cafeteria. För någon vecka sedan fick de besked om att habiliteringsersättningen minskar från 18 till nio kronor per dag. Det är den andra halveringen på kort tid.

> Skamligt tilltag

Annons

– Jag vill kalla det slaveri. Det är skamligt att trampa på dem som redan ligger, de rörelsehindrade och de gamla, säger Nils-Åke Nielsen besviket.

Han visar det brev han fick för någon vecka sedan, där det står att kommunen måste minska utgifterna på allt som inte är obligatoriska verksamheter. Undertecknat med vänliga hälsningar socialnämndens ordförande Pentti Suua.

Beskedet om halverat stimulansbidrag kommer, ironiskt nog, i samma veva som parterna på arbetsmarknaden gör upp om höjda löner.

– Men vi har inte fått förhandla. Det är ingen som har kontaktat oss om det här innan. Man blir besviken. De säger att det går bra för Sverige. Det gäller tydligen inte alla. Vissa pampar höjer sina löner rejält, säger Nils-Åke Nielsen.

> Kräver nytt beslut

Han menar att det kostar kommunen lika mycket att skicka ut brev till de berörda som att låta dem behålla deras redan snålt tilltagna stimulansbidrag.

– Jag tycker politikerna ska riva upp beslutet. Vi anstränger oss för att göra ett bra jobb i cafeterian. Och det fungerar utmärkt. Då känns det inte uppskattande att belönas med nio kronor. Även om vi inte fått mycket pengar tidigare heller, så har jag ändå kunnat lägga undan en slant till min stora hobby, fotografering, berättar Nils-Åke Nielsen.

Om ingenting händer tar han till andra åtgärder. Och han har varit med förr. För några år sedan JO-anmälde han kommunen när hans parkeringstillstånd drogs in. Kommunen tvingades backa.

Socialnämndens vice ordförande Bo Edenborg, fp, förstår upprördheten.

– Det är ledsamt. Men vi har ju varit tvingade att skära, särskilt i de frivilliga verksamheterna.

Annons

## Blir det verkligen så stor besparing att halvera ersättningen?

– Jag har inte siffrorna i huvudet. Men sammantaget sparar vi inte så lite på stimulansbidragen.

## Är nio kronor en stimulans?

– Värdet ligger i att ha en sysselsättning. Och det här drabbar inte deras försörjning.

## Vad säger du om kravet på att återställa ersättningen?

– Det är absolut inte aktuellt. Inte samtidigt som vi tvingas dra ner ett stort antal tjänster inom socialen. Jag kan bara beklaga det hela.

Nedskärningen drabbar 36 personer som är anslutna till dagverksamheten.

Det finns en textilgrupp, en sång- och spelgrupp, en skogsgrupp, två cafégrupper och en stallgrupp. Enligt budgetförslaget i höstas skulle stimulansbidragen slopas helt, vilket totalt skulle inneburit en besparing på 120 000 kronor. Då ingår även utebliven ersättning till arbetscenter.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons