Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Finskt raseri i Olofström

OLOFSTRÖM · Krigsveteranen Väinö Nieminen kräver att TV-sporten sparkar expertkommentatorn Anders Blomquist efter hans uttalanden om fuskande finländare.
– Man kan inte skjuta budbäraren, kontrar Blomquist.
Olofström • Publicerad 6 mars 2001

Det var i söndagens direktsända Vasalopp som SVTs Anders Blomquist fick frågan om finländska elitåkarna Kirvisniemi och Myllelä skulle komma till start. Han svarade ”Nej, de är inte här, de får de inte för de är avstängda. Fuskande åkare vill vi heller inte ha hit”.

> Förolämpade

Annons

Det och andra uttalanden signerade den frispråkige expertkommentatorn har fått många finländare att gå i taket. De känner sig grovt förolämpade av att skidlandslagets dopingskandal associeras till den finländska kulturen.

– Det är som om alla finländare vore fuskare. Att 5-6 åkare har dopat sig betyder inte att en hel nation är skojare, säger Jouko Taskinen.

Han sjunger inte ensam i kritikerkören. Telefonerna har gått varma mellan upprörda finländare i Olofström. Väinö Nieminen, ordförande i Sydsvenska krigsveteranerna, kräver att Anders Blomquist sparkas.

– Jag såg inte själv på Vasaloppet, men jag har pratat med många av mina kompisar som är mycket irriterade. Så där ska man inte få säga i TV, det är nästan rasistiskt.

– Det är inte korrekt med doping. Men det är inte heller korrekt att en reporter uttalar sig på det sättet.

> Glatts åt framgångar

Så här svarar Anders Blomquist på kritiken:

– Jag kan börja med att säga att jag absolut inte har något emot finländska skidåkare. Tvärtom, jag är kompis med många av dem och har tidigare glatts oerhört åt deras framgångar. Nu är jag så otroligt besviken över hur de betett sig, säger Anders Blomquist till Sydöstran.

Han förstår inte varför han hamnat i skottlinjen, att man ”reagerar på den som reagerar över fusket”.

– Man kan inte skjuta budbäraren. Det vore mer konstruktivt att verkligen agera för att byken tvättas i Finland. Men frågan är väldigt känslig. Min avsikt har aldrig varit att såra någon. Jag är övertygad om att de flesta finländare liksom de flesta svenskar önskar sig en framtida skidåkning utan doping.

Annons

Kan du utveckla dina synpunkter på att den finländska kulturen möjliggör fusk?

– Det har ingenting med finländarna som folk eller landets kultur att göra. Men inom finska konditionsidrotter har det konstaterats alltför många dopingfall tidigare. Enstaka finländska skidlöpare har också ertappats som dopade, och Aki Karvonen har i efterhand erkänt att han vunnit flera medaljer i olika mästerskap bloddopad. Det har aldrig gått att bevisa hur organiserat det varit. Men nu, när ett helt skidförbund konspirerar och är inblandat i doping, då är det något verkligen sjukt. Jag menar att det finns en sub-miljö där rätt och fel suddas ut.

> Kräver kort på bordet

Anders Blomquist vill att förbundet, läkare och åkarna lägger korten på borden. För så har inte skett ännu.

– Man ber det finländska folket om ursäkt. Och man ber om ursäkt för att man upptäckts - inte för att man så utstuderat brutit mot idrottens regler. Alla skidälskare vill veta hur länge och på vilket sätt de har fuskat. Hur många recept och vilka preparat har läkare skrivit ut? Hur många mästerskap har man oärligt stulit medaljer från ärligt kämpande skidåkare?

Expertkommentatorn står fast vid sin åsikt att de finska toppskidlöparna troligen aldrig hade dopat sig om de ingått i svenska skidlandslaget.

– Det har inte med folkslag eller individer att göra, utan miljön i den rådande idrottskulturen.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons