Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Flickor kan ändra sig även om de har rätt

OLOFSTRÖM · Det är inte ovanligt att flickor tar tillbaka sina uppgifter när mannen väl blivit dömd. Konsekvensen har blivit att polis och åklagare blivit skeptiska. Alltfler polisanmälningar om sexbrott aldrig leder till åtal.
Olofström • Publicerad 21 juni 2001

– Det har blivit en tråkig situation, konstaterar Christian Diesen, professor i juridik vid Stockholms universitet.

Två tredjedelar av de fall som prövats av Högsta domstolen leder till att den dömde frias. Ofta beror det på att flickan ändrat sig på ena eller andra sättet.

Annons

Det behöver inte betyda att hon ljög från början. Däremot kan hon ha förmåtts att överdriva i förhör. Allt beror på att domstolarna allmer sällan tar hjälp av psykologer.

– Samarbetet mellan rättsväsendet och psykologerna fungerade dåligt. Men utan psykologer blir det ännu värre, menar Christian Diesen.

> Men varför ändrar flickor sig om de har rätt?

– Deras psykologiska utgångspunkt har ändrats. När de berättat känner de sig fria och mår bra. Sedan märker de att de blir utfrysta, skuldbelagda för att de splittrat familjen. Då är försoningen nästa lösning, särskilt om de gjort vissa överdrifter som de känner skuld för.

Han uppmanar flickor att inte vänta med att anmäla sexövergrepp. Ju längre tillbaka i tiden de ligger desto mindre chans att de leder till åtal.

Så sent som i går frisläppte Göta hovrätt en man som dömts till tre års fängelse för grova sexuella övergrepp på sin dotter.

Hon hade tagit tillbaka anklagelserna om att pappan utnyttjat henne i sju års tid. Hovrätten konstaterade att åtalet inte längre var styrkt och att ingen påverkat flickan att ändra sig.

> Svårt bedöma trovärdighet

Flera fall under 90-talet har haft samma utgång. Ett stort problem är hur domstolarna ska kunna bedöma barnets tillförlitlighet, menar läkaren och forskaren Clara Gumpert vid Karolinska institutet. Även hon tycker det är olyckligt att rättsväsendet inte använder sig av psykologer i större utsträckning.

– Det vore bättre att utveckla och förbättra det än att domstolarna drar sig tillbaka, säger Clara Gumpert.

Annons

> Bättre samsyn

Hon efterlyser också en bättre samsyn mellan psykologer.

I dag arbetar man på två olika sätt. En del lägger vikt endast vid barnets berättelse medan andra gör tvärtom: ser till barnets uttrycksförmåga, ålder och sociala situation.

– Ändå kan båda säga: vi har bedömt trovärdigheten. I sådana här komplicerade utredningar krävs så säkra betingelser som möjligt.

Trots bräckligheten tror inte Clara Gumpert att det sitter många oskyldigt dömda sexbrottslingar i våra fängelser.

> Hur kan man veta att en flicka talar sanning när hon tar tillbaka sin berättelse?

– Domstolsprocessen syftar inte till att ta reda på sanningen, utan på vad som är bevisat. Det är mycket stor skillnad. Om någon går fri betyder det inte att domstolen säger: det här har aldrig hänt.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons