Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förhandlingar inleds på ABB

OLOFSTRÖM Det blir ingen lätt uppgift att för parterna att bestämma vilka 85 anställda som ska sparkas på ABB Body In White.
Olofström • Publicerad 2 juni 2001

– Vår grundtanke är att gå efter turordningsreglerna. Å andra sidan får vi inte skära av pulsådern. Företaget måste kunna fungera i morgon också, säger Metalls klubbordförande Lars-Erik Bäckström.

I torsdags kom ABB med det dystra beskedet att 85 av 296 anställda varslas om uppsägning på grund av dålig orderingång.

Annons

På tisdag sätter MBL-förhandlingarna igång på allvar. De ska fortgå minst två timmar per dag tills parterna är överens.

– Vi svävar i ovisshet och vet inte hur länge det kan ta tills vi identifierat vilka personer som kommer att beröras. Alla avdelningar ska gås igenom, det är ett arbete som kanske inte är färdigt före semestern, befarar Lars-Erik Bäckström.

Drygt 30 av hans medlemmar berörs. Även om Metalls förutsättning är att turordningsreglerna ska följas påpekar han att företaget måste ha ett liv efter detta. Han menar att facket inte kan medverka till att skära av pulsådern.

– Det är bättre att gå igenom det hela noggrant än att hasta bara för att hinna färdigt så fort som möjligt.

Sif-klubbens ordförande Lars Widerstrand har ingen uppfattning om hur lång tid förhandlingarna tar.

– Ambitionen är att vi ska lösa det snabbt. Samtidigt får inte verksamheten rasa. Då kan scenariot upprepas, betonar Widerstrand som förhandlar åt merparten av de varslade.

ABBs vd Pontus Westrup vill vänta med att uttala sig tills han hört fackens ståndpunkt på tisdag. Men han vill komma till beslut snarast möjligt.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons