Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förnekar inblandning i bilstöld

OLOFSTRÖM – Vi stal inte bilen på järnvägsgatan utan lånade den av en kompis på Ekerydsplan. Det förklarade den snart 30-årige olofströmare som i går rannsakades i tingsrätten för bilstöld, olovlig körning, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Den kompanjon som fanns med i den stulna bilen när den stoppades av polisen den 27 februari, kunde inte åtalas i går då han är oanträffbar efter frisläppandet vid häktningsförhandlingen.
Olofström • Publicerad 15 mars 2001

Rätten beslöt att 30-åringen ska kvarstanna i häkte i avvaktan på domen som kommer om en vecka. Mannen yrkade på att bli frisläppt då han har ett jobb på gång på en social inrättning i Olofström. Försvararen menade att det åter kunde vara dags att pröva skyddstillsyn vilket mannen inte haft på sex år. Han förekommer i 19 avsnitt i belastningsregistret., dömdes senast i augusti i fjol till sex månaders fängelse av hovrätten.. Nu förklarade han att han skulle ta chansen om han fick den. Bostad är ordnad liksom arbetet vilket skulle varit påbörjat om han inte varit sjuk i lunginflammation.

> Iförda huvor

Annons

Den aktuella natten var det åtta grader kallt och kraftigt snöfall. Ägaren av en Saab 900 som stod vid Järnvägsgatan, vaknade av ljud från bilen. När han tittade ut såg han två män iförda huvor som höll på att skrapa undan snön från rutorna. Han öppnade och undrade vad de höll på med. Männen kastade sig då i bilen och körde iväg. Bilen hade motorvärmare och var lättstartad.

Polisen hade en patrull i Olofström och den kunde följa bilspåren som gick från Järnvägsgatan via Halens camping, Vilboken och vidare västerut mot Nyteboda.Polisen kunde följa spåren ända till Sibbhult, ett par mil innan de blev oläsliga.

> Inte för våldsamheter

Kristianstadspolisen som under natten fått larm om rånförsök mot posten i Sibbhult kunde gripa olofströmarna i den stulna bilen på ett industriområde i Broby framåt morgonen. I bilen fanns nycklar, skruvmejslar, kofot och andra verktyg som inte tillhör bilägaren. Inte heller den häktade ville kännas vid dem.

Bilstölden var det enda han förnekade, även om han underströk att yxinnehavet inte var avsett för några våldsamheter utan hängde samman med skogsintresse.

Bilen hade han och kompanjonen lånat av en kompis på Ekerydsplan vid tretiden på natten. På förfrågan om denne hade någon bil att låna ut blev det ja.

Åklagaren avfärdade den versionen och en polis som vittnade hävdade att resan med den stulna bilen aldrig hade gått över väg 121. Försvararen å sin sida ville inte ifrågasätta vittnesmålet men hade betänkligheter kring den långa spårningen på allmän väg. Dessutom påpekade han att den misstänkte aldrig blev identifierad på brottsplatsen.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons