Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fridaforstippen ofarlig

FRIDAFORS Inga farliga miljögifter döljer sig i Fridafors bruk gamla soptipp. Det visar en undersökning som Södra Skogsägarna och Tingsryds kommun låtit göra.
Olofström • Publicerad 25 januari 2001

Gamla deponier är alltid problematiska. Förr var det inte så noga med vad som slängdes. Om miljöproblem uppdagas långt senare blir det alltid diskussioner om vem som bär ansvaret.

För att undanröja framtida miljöhot har länsstyrelsen i Kronoberg tagit initiativ till att samtliga gamla deponier ska kontrolleras. Runt Fridafors bruk finns ett antal. Många är kända till innehållet. Men en äldre deponi norr om samhället som användes flitigt på 50- och 60-talen visste man mindre om.

Annons

> Liten påverkan

Nu står det klart att tippen inte utgör någon miljöfara. En ny rapport som sammanställts av Tingsryds kommun och Södra Skogsägarna visar att halterna av tungmetaller och PCB är låga.

– Vi bedömer att den har mycket liten påverkan på mark- och vattenmiljö, säger miljöingenjör Nicholas Jonasson på Tingsryds kommun.

De tippar som användes långt in på 70-talet är ofta betydligt mer kontaminerade, menar han. På 70- och 80-talen började miljöskadliga ämnen att användas i större utsträckning.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons