Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fritids fullt av mögel

GRÄNUM · Den gamla fritidsbyggnaden i Gränum är full av mögel. Att sanera och bygga om i lokalen kostar runt 150 000 kronor - pengar som inte kommunen har. Idéella krafter krävs därför om samhällets ungdomar ska få någon fritidsgård.
Olofström • Publicerad 3 januari 2001

Reglar, väggar och tak i Gränums IFs barack intill skolan är starkt angripna av mögel. Det beskedet fick fritidschefen Gösta Rörstrand av Anticimex i går. Den före detta bankbyggnaden har fungerat som fritidshem och senare som fritidsgård, en funktion som samhällets ungdomar åter vill att den ska fylla.

> Misstankar om mögel

Annons

Efter ett stormöte i december om behovet av en träffpunkt kontaktades Anticimex eftersom det fanns misstankar om mögelangrepp i den föreslagna baracken. Folk har tidigare blivit allergiska då de vistats där. Misstankarna bekräftades alltså med råge.

– Jag bedömer chanserna som små att få fram de pengar som behövs. Enligt fastighetskontoret lär det kosta minst 100 000 till 150 000 kronor att återställa lokalen i användbart skick, säger Gösta Rörstrand och tillägger:

– Frågan är om det är värt så mycket för en yta på 70 kvadratmeter.

Han förespråkar i stället alternativet att ungdomarna använder källaren i församlingshemmet som samlingslokal.

> För trångt

Men Ewa Axelsson, en av fritidsgårdens tillskyndare, gör tummen ner. Ytan på 45 kvadratmeter är alldeles för liten, anser hon.

– Vi är ett 20-tal ungdomar som kommer att samlas. Vi får inte plats. Och om man håller öppet olika tider för olika åldrar, då faller tanken om att alla ska kunna vara tillsammans samtidigt, säger hon, besviken över mögelbeskedet.

Hon menar också att det inte går göra allt - se på teve, spela biljard och samtala - i ett och samma rum.

I kväll håller ungdomarna möte i Gränums skola om hur frågan ska drivas vidare.

– Rent allmänt tycker jag att kommunen kunde visa större intresse. Man kan ju jämföra med vilka resurser som Susekullen får varje år, säger Ewa Axelsson.

Annons

Hon hoppas fortfarande på baracken. Med hjälp av sponsorer, ideella krafter och bistånd från kommunen kanske det trots allt går att fixa till den. Vid luciafirandet såldes loppisprylar för nästan 2 000 kronor till förmån för ungdomsgården. På Gränumsdagarna blir det nya aktiviteter.

> Stort intresse

Intresset och uppbackningen från föräldrarna i Gränum är stort, enligt Ewa Axelsson.

– Många tycker det är tryggt att veta var deras barn håller till, att de inte är och ränner inne i Olofström.

– Även småbarnsföräldrar har engagerat sig. Det är mycket positivt, säger hon.

Gösta Rörstrand stänger inte dörren för barackalternativet.

– Den uppskattade kalkylen på 150 000 kronor bygger på att vi anlitar hantverkare för 250 kronor i timmen. Med idéella krafter kan kostnaden sjunka rejält.

Nästa gång samtliga inblandade parter möts är den 10 januari.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons