Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gott om tomter i kommunen

OLOFSTRÖM · Kommunen är väl rustad när det gäller tomttillgång. Sammanlagt finns ett 50-tal lediga tomter, men någon strykande åtgång är det dock inte riktigt tal om.Detta är något som kommunen nu vill ändra på med bland annat Bo på landet-projekt och konceptet Hala Sjöstad.
Olofström • Publicerad 16 juni 2001

De tomter som kommunen i dag har att erbjuda ligger koncentrerade på ett fåtal områden som Bommarevägen och Brännaregården i Olofström, Båtlyckeområdet i Kyrkhult och Södra Rödhult i Jämshög. Dessutom planeras ett nybyggnadsområde vid Bommareviken.

Av de åtta tomter som kommunen har till salu på Brännaregården har man lyckats sälja två.Trögare har det varit på Bommarevägen där kommunen gått in och subventionerat kraftigt för att få igång intresset men också för att markberedningen kräver lite mer i form av bland annat sprängning av den som vill bygga. Varje tomt kostar en krona och därtill bjuder kommunen på halva anslutningskostnaden.

Annons

> Många pendlare

Mätningschef Bengt Nordstrand tycker att det ändå i dag borde finnas en god förutsättning för nytecknande av tomter i Olofström eftersom kommunen har fler inpendlare än någon annan grannkommun.

I konceptet Hala Sjöstad ingår området vid västra Bommareviken med ett 30-tal tomter men ännu är inte detaljplanen klar.

– I bästa fall om allt går slag i slag så kan man beräkna att att man kan börja bebygga tomterna vid västra Bommareviken någon gång på senhösten, säger Bengt Nordstrand.

> Ta mycket hänsyn

Först måste bland annat strandskyddet upphävas av länsstyrelsen. Det är många hänsyn som också måste tas inte minst utifrån den nyckelbiotopsinventering som nyligen gjorts av betydelsefulla växter och samspelet med det rika friluftslivet.

När det gäller de sju-åtta tomter som planeras på den gamla ekhagsmarken på Näset så lär det dröja innan några spadtag kan tas där, enligt Bengt Nordstand.

Här kommer tomtpriserna att ligga på det minst dubbla av vad som kommer att bli en ny Gräddhylla i Olofström. Och intresset är redan stort.

– När det gäller tidsplaningen för tomterna på Näset så kommer det att bli fördröjt, säger Bengt Nordstrand.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons