Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Grannbråk om tre höns

OLOFSTRÖM Tre hönor stör grannsämjan i Brännaregårdsområdet. Några boende kritiserar ett förslag från miljö- och byggkontoret som går ut på att ge dispens från förbudet mot hönshållning i villakvarteret.
Olofström • Publicerad 26 januari 2001

”Hönorna kommer inte under några omständigheter att godkännas av varken oss eller de närmaste berörda grannar vi har talat med”, skriver två makar i ett yttrande till miljö- och byggkontoret.

Alla berörda har fått tillfälle att tycka till om tjänstemannaförslaget vars innebörd är att en familj tillåts att hålla tre hönor i bur under förutsättning att buren flyttas minst 4,5 meter från närmaste tomtgräns. I dag är buren placerad intill en angränsande tomt i det tätbebyggda området.

Annons

> Dispens kan ges

Det finns ett generellt förbud mot att hönshållning inom stadsplanerat område. Men, menar miljö- och byggkontorets chef Lars Hederström, man kan ge dispens om inga olägenheter uppstår för hälsa eller miljö. Mindre burar kräver heller inget bygglov.

– I det här fallet anser vi att ett undantag är möjligt att göra. Men det är upp till politikerna att besluta. Man måste också ta hänsyn till grannarnas åsikter, säger Lars Hederström.

Och åsikter finns det. I yttrandet kräver makarna att buren flyttas omedelbart. De protesterar skarpt mot förslaget och skriver avslutningsvis:

”Vi vill påminna er om att Ni kräver av alla kommuninvånare att de skall följa alla regler och förordningar, därför anser vi oss kunna kräva detsamma av er, och att det inte får bli en fråga om personlig prestige.”

Hönsärendet avgörs i miljö- och byggnämnden den 13 februari.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons