Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hantverksdag fick rekordpublik

NÄSUM · En rekordpublik hade mött upp på den trettonde upplagan av Hantverksdagen i Näsum.
Närmare tolvhundra besökare kom för att ta del av ett digert program med bland annat underhållning av radiokåsören Bertil Sandström med musikanter.
Hantverksdagen har blivit en hemvändardag och samtidigt också årets största familjedag i Näsum.
Olofström • Publicerad 25 juni 2001
Det var många som ville ta en tur med den gamla brandbilen denna rekordvarma dag.
Det var många som ville ta en tur med den gamla brandbilen denna rekordvarma dag.Foto: 

Rekord var det också när det gällde antalet hantverkare som mött upp på årets Hantverksdag. Inte mindre än 38 hantverkare visade linberedning, halmarbete, växtfärgning, träsnide, smide och korgmakeri men här gavs också möjlighet till en inblick i vad naturhälsan kan erbjuda genom Göingehäxan, alias Ann Jönsson.

> Många ville åka brandbil

Annons

Nytt för i år var ett barntivoli, men det som ändå drog flest både när det gällde både barn och gamla var ändå rundturen med brandbilen. Kön för att få åka med den gamla brandbilen tycktes under dagen aldrig vilja ta slut.

– Vi kör så länge bensinen i tanken räcker, säger chuffören Jörgen Jakobsson, som under dagen hann köra över sjuttio turer med brandbilen.

Fordonet som är från 1935 tjänade först som lastbil i tre år men byggdes sedan om till brandbil. Numera ägs den av Volvo i Olofström som också sponsrar gratisturerna med bensin. Men de som inte hann åka eller fick plats på rundturerna under Hantverksdagen kan i sin almanacka redan nu pricka in Veteranbilsdagen i Olofström lördagen den 4 augusti. Då plockas den gamla brandbilen åter ut för nya utflykter.

Tage Leo som visade upp sin kompletta lanthandel, hade också en ständig intresserad svärm kring sig. Inte mindre än 40 kilo av hans specialgodis, en form av polkagriskarameller, gick åt under de fem timmarna.

> Prognos med pinnar

Av hantverkarna var det Karl-Erik Holgersson som drog till sig mest intresse för sina märkliga väderpinnar som enligt honom själv ofelbart vänder uppåt vid varmt och vackert väder och pekar neråt vid dåligt.

– Men det är inte vilka granar som helst som man kan ta dessa väderpinnar ifrån. Det ska helst vara små träd som står under stora, berättar han.

Mest känd är han dock för sina rotting- sjögrässitsar. Ett hantverk som han är ensam om här nere i södra Sverige.

– Det roliga med den traditionella Hantverksdagen är att intresset inte tycks mattas av utan i stället ökar för varje år, säger Torgils Svensson, ordförande i Näsums fornminnes- och hembygdsförening.

Torgils Svensson fortsätter:

– Vi vill värna om de gamla hantverken och föra dem vidare och det var också av den anledningen som arrangemanget kom till för tretton år sedan.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons