Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Här har det inte hänt ett dugg på 30 år"

OLOFSTRÖM · I ungdomen drömde han om att bli arkitekt. Sen ville han chefa på idrottsbladet och åka jorden runt och bevaka världsmästerskap och olympiska spel.
Klippan-sonen nådde sportchefsstolen på Skaraborgaren som innebar tjänsteresor till Tidaholm och Göteborg. Sen följde sex år som idrottskonsulent på Gotland innan han utsågs till fritidsintendent i Olofström.
Olofström • Publicerad 28 juni 2001
Den första intervjun med Gösta i Sydöstran den 15 oktober 1970. Då var hans budskap att alla skulle hålla sig i trim. I dag vill han ha hela Sverige på fötter och det är samma sak.
Den första intervjun med Gösta i Sydöstran den 15 oktober 1970. Då var hans budskap att alla skulle hålla sig i trim. I dag vill han ha hela Sverige på fötter och det är samma sak.Foto: 

I morgon är det slutjobbat för Gösta Rörstrand. Ett 100-tal har aviserat sin ankomst till eftermiddagens avtackning av en profil. Kommunledningskontoret har anmält en trupp på elva personer.

Som idrottskonsulent propagerade han för att kommunerna skulle inrätta fritidskontor. När han började i Olofström den 13 juli 1970 var hans uppgift att omsätta detta i praktiken.

Annons

> Hålla sig i trim

Sitt första uttalande i Sydöstran gjorde han den 15 juli. Då uppmanade han alla att hålla sig i trim.

En kampanj som kom från Norge. Hans första uppgift som intendet var att pussla ihop uthyrningstiderna i idrottshallen. Samma sak höll han på med i går. Den aktuella motionskampanjen heter ”sätt Sverige på fötter”.

–Här har inte hänt ett dugg på 30 år, var hans kommentar till den 31 år gamla intervjun.

Frånsett att han då bar slips. Och att han slitit ut ett antal par glasögon. Men den personliga vikten är densamma.

Även om han nu pensioneras som kultur-fritidschef är det idrotten som han har närmast hjärtat.

Vad han än talar om har det i regel anknytning till idrotten. Som när han i mars 1970 var i Olofström och diskuterade jobbet med Jean Holmquist, Axel Nilsson, Sune Gunnarsson och Martin Lindsjö.

–Vi satt på hotellet och tittade på tv. Det var ishockey VM som gick i Sverige, minns han.

> Läste engelska

Eller när han i fyra år och i kommunens regi, läste engelska tillsammans med Stig Janzon och Bertil Persson.

Annons

–Det var för att jag bättre skulle förstå Eurosport på tv.

”SUN”. Den förkortningen står för ”sociala utvecklingsnämnden” och får honom att le med kommentaren ”det var en pytt i panna utan like.”

Det var då kultur, fritid och socialnämnd slogs samman.

Beslut som fick Gösta att söka nytt jobb i Älmhult. Frånsett denna parantes har han med nöje gått till jobbet varje dag.

–Någon kulturexpert har jag inte varit, säger han spontant men tillägger att han ändå visat intresse. Lyckade projekt som han lett är Grandbiografens överlevnad och renovering, Ebbemåla industrimuseum och inte minst Saljebysten i Jämshög. Och toaletten i Längan.

> Inget äventyrsbad

En sak där han inte nådde ända fram var planerna på ett äventyrsbad och det beklagar han. Sin insats summerar han med att ”på 70-talet var uppbyggnadsperioden med motionshall, ishall och Dannfältet som kom 81, på 80-talet förvaltade vi och på 90-talet inledde vi avvecklingen med försäljningen av motionshallen.

Framtiden då?

–Jag tror att det behövs en kultur-och fritidsnämnd igen.

Fritidspolitikerna har svårt att hinna med allt i dagens koncentrerade nämnder.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons