Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hårspännen förde in Nils i rekordboken

OLOFSTRÖMHårspännen, närmare bestämt 870 stycken, gjorde att Nils Wahlqvist från Olofström tog plats i årets upplaga av Guiness Rekordbok.
Olofström • Publicerad 4 januari 2001

Nils Wahlqvist började snida hårspännen för 6-7 år sedan och i dag har det hunnit bli rätt många.

– Alla är ett original. Jag ville inte att de skulle vara lika. Fast jag föll för en speciell form som jag har gjort flera av, men de är i olika träslag, säger han.

Annons

Han snidar dem i allt från sälgrötter till päron och körsbärsträ. Många av träbitarna var halvruttna när han började arbeta med dem och skapade mjuka vackra hårspännen. När spännet är klart oljas eller lackas det.

> Trä har egen vilja

Tanken på att göra hårspännen kom upp när hans son, som är slöljdlärare i Danmark, lät sin klass göra sådana.

Tidigare har Nils Wahlqvist arbetat som snickare och skogshuggare. Skogen och trä har följt med sedan generationer tillbaka.

– Trä är underbart. Det har sin egen vilja. Träet bestämmer många gånger självt vad det ska bli, säger han.

Träbitarna, som sedan blir hårspännen, har han fått av grannarna och själv plockat när han promenerar i skogen. Just trädrötter är ett bra material och har ett bra utseende. Spännena har former som fjärilar och hattar, men oftast liknar de inget utan har bara en vacker form.

> Alla görs förhand

Nils Wahlqvist använder sig inte av någon annan maskin än borrmaskinen. Allt görs förhand och ofta har han flera olika träbitar att arbeta med samtidigt så han vet inte hur lång tid det tar att gör ett.

Men idag har han gjort 870 stycken och står med i Guiness rekordbok.

– Det var nog ingen som hade gjort hårspännen på det viset innan så vi får väl se om det är någon som slår mig till nästa år, skrattar han.

Annons

– Det var mest en kul grej och barnbarnen tycker det är roligt.

> Målar och bygger skepp

Några fler hårspännen blir det nog inte på ett tag för nu har han tröttnat. Han gör andra saker i stället. På väggarna i hemmet hänger skepp som också är gjorda av roligt formade träbitar som legat länge i skogen. Inte nog med det, han målar även tavlor. Ett flertal vackra motiv av båtar, strandkanter och stilleben pryder väggarna.

– Man måste ha något att göra när man är pensionär, säger han

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons