Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hennes uppmaning: ”Hör av dig om du behöver hjälp"

Mitt i coronakrisen sträcker Anitha Fredriksson ut en hjälpande hand. Vill hjälpa äldre med mathandel.
– Jag har tid och jag har bil och hjälper gärna till.
Olofström • Publicerad 23 mars 2020
Anitha Fredriksson
Anitha FredrikssonFoto: Gunnel Persson

Anitha Fredriksson kommer precis från apoteket. Här har hon hämtat ut medicin till sina barns farmor. Hon sträcker ut en hjälpande i rådande samhälle som lamslagits av pandemin Corona. Äldre uppmanas stanna hemma och andra inte att besöka.

– Alla vi som är friska kan göra något, jag är inte ensam om det. Jag har tid och jag har bil och hjälper gärna till.

Annons

Hon gör det för den goda sakens skull och understryker att hjälpen är gratis. Äldre ska inte tro att hon är ute efter att tjäna en hacka på andras öde.

– Det har ju dykt upp en del bedragare i samband med Coronaviruset. Äldre ska vara försiktiga.

Anitha Fredriksson är engagerad. Hon hjälper familjehemsplacerade barn. Just nu tar hon hand om en pojke och hon är även kontaktfamilj till en flicka som besöker dem då och då.

– Det började med att min dotters vän som då var i skolåldern behövde hjälp, sedan har jag fortsatt i 30 år. Det ger så himla mycket att hjälpa, man mår bra och man gör nytta.

Förtroendet innebär att hon granskas med jämna mellanrum, i polisens och kronofogdens register.

Hur tänker du att hjälpen ska gå till?

– Jag tänker att äldre hör av sig med en inköpslista, jag åker och handlar och betalar själv för varorna. Vidare lämnas de utanför den äldres hem med medföljande kvitto.

”Men vilket öde för äldre, de blir ju helt isolerade. Jag hoppas att den värsta tiden snart ska vara över så folk kan börja leva igen. Det känns som livet står på vänt just nu”, säger Anitha Fredriksson.
”Men vilket öde för äldre, de blir ju helt isolerade. Jag hoppas att den värsta tiden snart ska vara över så folk kan börja leva igen. Det känns som livet står på vänt just nu”, säger Anitha Fredriksson.Foto: Gunnel Persson

Hur ska du få betalt för varorna?

– Jag vill absolut inte att äldre ska lämna ut kort och koder till mig. Det går jag inte med på. Man får betala via swish eller efteråt lämna kontanter i ett brev. Vi löser det på bästa sätt.

I dag sitter många äldre ensamma. Ett utanförskap råder. Anitha är engagerad i pensionärsföreningen SPF, här jobbar man med projektet, ofrivillig ensamhet.

Annons

– Det här kan också vara ett sätt att nå ensamma som leder till ny vänskap.

Fakta

Så kontaktar du Anitha Fredriksson

Mejl: anithafredriksson@gmail.com

Telefon: 0709-630340

Din allmänna känsla kring coronaviruset och dess följder i samhället?

– Man får lita på expertisen och det gör jag. Men vilket öde för äldre, de blir ju helt isolerade. Jag hoppas att den värsta tiden snart ska vara över så folk kan börja leva igen. Det känns som livet står på vänt just nu, säger Anitha Fredriksson.

Uppmaning?

– Hör av dig om du behöver hjälp!

Foto: Gunnel Persson
Gunnel PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons