Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Högavångsskolans skolgård övervakas med kameror

OLOFSTRÖM · Högavångsskolans ledning vill sätta upp övervakningskameror på skolgården. Det är för att få bukt med den omfattande skadegörelsen som sker på helgerna.
Olofström • Publicerad 27 januari 2001

:Som första skola i Blekinge ska Högavångsskolan be länsstyrelsen om tillstånd för kameraövervakning. Det rör sig om fyra kameror som ska täcka i stort sett hela skolgården. De ska bara vara i drift på kvällar och helger, när ingen verksamhet pågår. Enda gången någon ska titta på filmerna är efter polisanmälningar. I övrigt spelas allt det inspelade över.

> Våg av brott

Annons

Anledningen till det något kontroversiella tilltaget är den våg av skadegörelse och inbrottsförsök som drabbat skolan sedan i höstas.

– Vi har fått rutor sönderslagna för runt 100 000 kronor. Det är pengar som kunde använts till inköp av skolbänkar. Det är alltså eleverna som blir bestulna, säger rektorn Kjell-Åke Karlsson som vill poängtera att inga av skolans elever misstänks för brotten.

– Om våra elever var inblandade hade vi fått reda på det förr eller senare.

Securitas har utan framgång kört extra rundor på kvällar och helger kring den centralt belägna skolan. Polisen saknar också uppslag till om skadegörelsen sker systematiskt.

Kjell-Åke Karlsson som varit i kontakt med en handläggare på länsstyrelsen är optimistisk till att få tillstånd, även om det lär bli diskussioner om huruvida en skolgård betraktas som allmän plats eller inte. Länstyrelsen är normalt mycket restriktiv med övervakningskameror. Inbrottsdrabbade idrottshallar och omklädningsrum har tidigare fått nobben.

> Lättade regler

Men reglerna har lättats runt om i landet. Exempel är Möllevångstorget i Malmö och den ständiga övervakningen som sker i nya tunnelbanevagnar i Stockholm.

Till ansökan ska Kjell-Åke Karlsson bifoga polisrapporter, som styrker behovet av filmkameror. Men först måste frågan behandlas politiskt av kommunstyrelsen. Frågan kommer upp på dagordningen vid arbetsutskottets möte på tisdag.

– Om inte majoriteten säger ja går vi inte vidare till länsstyrelsen, säger rektorn, för övrigt också kommunstyrelseledamot och ordförande i kommunfullmäktige.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons