Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hyresgästerna ger sig inte

OLOFSTRÖM Hyresgästerna står fast vid sitt krav att Olofströmshus ska driva momsfrågan vidare till kammarrätten. Det framkom vid informationsträffen i Folkets hus i går kväll.
Oloströmshus styrelse håller ett extrainsatt möte på onsdag.
Olofström • Publicerad 30 januari 2001
Det är inte lätt med juridik. Skattekonsulten Werner Kircher höll invecklade resonemang om skatt på stadigvarande bostäder.
Det är inte lätt med juridik. Skattekonsulten Werner Kircher höll invecklade resonemang om skatt på stadigvarande bostäder.Foto: Anders Nilsson

Det var Hyresgästföreningen som kallat till öppen träff för att reda ut momsärendet. Ett 15-tal åhörare samlades för att lyssna när skattekonsulten Werner Kircher benade ut begreppen. Han må vara en hejare på lagparagrafer. Men han har svårare att för vanliga dödliga förklara varför merparten av juristkåren drar andra slutsatser än vad han gör i momsfrågan.

Symtomatiskt var när en kvinna i publiken efter nästan en och en halv timmes debatt - för debatt var det - frågade vilken moms man egentligen pratade om.

Annons

> Ingen prestige

I panelen satt, utöver Werner Kircher, Siv Baron, Nils Arozenius, Pentti Suua, Hugo Ballovarre, Hyresgästföreningens ordförande Carl Eric Andersson och Olofströmshus styrelseordförande Stig Janzon.

Stig Janzon hade det stundtals hett om öronen. Han förklarade varför styrelsen beslutat att inte gå vidare, att expertis menar att det är dömt att misslyckas.

– Jag har ingen prestige i detta och jag är inte låst vid att inte överklaga även om jag inte delar er uppfattning, sa han.

Att Werner Kircher och Stig Janzon pratar förbi varandra står utom allt tvivel. Werner Kircher hade en lång utläggning om varför tidigare domar i länsrätt och kammarrätt inte kan tillämpas i Olofströmshus fall. En stund senare läste Stig Janzon upp samma domar som grund för styrelsens beslut.

> Motfråga som svar

Lars Baron blev irriterad när Janzon inte kunde ge ett rakt svar på om Olofströmshus deklarerar för näringsverksamhet eller privatbostad. Som svar fick han en motfråga:

– Varför är det ingen annan som driver momsärendet?

Det finns det visst andra som gör, var beskedet från både Pentti Suua och Werner Kircher. Vilka ville de inte svara på. Frågan är uppenbarligen en het potatis i hela landet.

Nils Arozenius kom med en offentlig ursäkt för, som han menar, sina tidigare angrepp på Hyresgästföreningen. Med pedagogisk skicklighet förklarade han också vad som får honom att driva momsärendet:

Annons

– Lagen säger att hyran ska vara momsfri.

Det var huvudet på spiken direkt.

> Träff på onsdag

Efter ett flertal juridiska fördjupningar från panelens sida fick åhörarna säga sitt. Hyresgästföreningens Kurt Karlsson tyckte det var färdigdiskuterat och förordade ett överklagande. Ragnar ”Brage” Andersson talade för pensionärna:

– De äldre i Olofström vill att Olofströmshus ska överklaga, så att vi får ett avgörande.

Det var samma uppfattning som resten av församlingen slutligen gav uttryck för på ordförande Carl Eric Anderssons fråga.

På grund av den starka opinionen hade Olofströmshus styrelse samlats i söndags igen. Majoriteten tyckte inte heller då att det var lönt att överklaga. Men frågan är inte definitivt avgjord. På onsdag är det dags för en ny styrelseträff.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons