Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ilska över stängd vårdcentral

JÄMSHÖG · Ilskan i Jämshög är stor över att distriktssköterskemottagningen håller stängt i hela åtta veckor från och med måndag.
– Det här måste stoppas. Vi ska inte förlora på att det saknas personal i Olofström, säger en irriterad Jämshögsbo.
Olofström • Publicerad 16 juni 2001

Beskedet har kommit som en chock för många. De befarar att detta är ett första försök att permanenta semesterstängt i Jämshög.

– Om det går bra i år, går det säkert bra även i fortsättningen. Ska äldre människor som arbetat hela sitt liv inte kunna gå till distriktssköterskan där de bor? Nej, det måste stoppas. Det måste bli slut på utarmningen av Jämshög, säger en person vars äldre anhöriga drabbas.

Annons

> Krissituation

Primärvårdschefen Tönis Pikwer tillbakavisar att det skulle finnas någon baktanke med beslutet om semesterstängt i åtta veckor i stället för fyra veckor, som förra året.

– Det är en krissituation och då är det centralisering som gäller.

Varför ska Jämshög betala för dålig bemanning i Olofström?

– Så kan man inte resonera. Jämshög tillhör Olofström och det är härifrån vi utgår. Någonstans måste vi lägga resuserna. Det finns inget annat val.

Men varför just Jämshög?

– Vi får ändra i Olofström också. Vissa veckor har vi bara två läkare. Vi tvingas slå ihop vårdlag. Läget är kärvt, vi har fler sjukskrivningar än vanligt. Allt handlar om personalbrist.

Hur ska de äldre ta sig till Olofström?

– Med det färdmedel som finns. Har de färdtjänst kan de utnyttja det. Men distriktssköterskorna gör precis som vanligt hembesök i Jämshög och på andra ställen. Skillnaden är att de utgår från Olofström.

> Inte leva upp till mål

Annons

Jämshögs tre distriktssköterskor Mona Hildningsson, Margareta Johnsson och Susanne Smith, är ledsna och besvikna över att det blivit som det blivit. De menar att det till viss del kan bero på olycklig schemaläggning.

– Det är inte roligt att gå på semester. I Jämshög har vi många ”äldre äldre” som vi engagerar oss för, säger Mona Hildningsson och påminner om primärvårdens honnörsord: närhet, tillgänglighet och kontinuitet.

– Det kan vi inte leva upp till i sommar, suckar hon.

> Filial stoppades

Tönis Pikwer är långt ifrån nöjd med situationen. Han säger också att han fortfarande önskar att det blir en filialläkarmottagning i Jämshög. Planerna var långt framskridna. Hela distriktsmottagningen skulle byggas om i samband med renoveringen av vårdcentralen i Olofström. Men landstinget satte plötsligt stopp.

– Det blev omprioriteringar. Hur det än är måste lokalerna byggas om, inte minst av arbetsmiljöskäl. Vi förhandlar med kommunen, som äger fastigheten.

Distriktssköterskemottagningen i Kyrkhult är öppen i sommar medan läkarmottagningen håller stängt.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons