Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingrid och Kjell gick till kungs

KÅRABODA Ingrid och Kjell Ljunggren har inte bara samma bröllopsdag som drottning Silvia och hennes ”kong”. De fick även kungens välsignelse innan de kunde gifta sig den 19 juni 1946. Förr var det nämligen lag på att han skulle vara 21 och hon 18 år fyllda för att få ingå äktenskap. Hade man inte den föreskrivna åldern inne måste man ”gå till kungs” för att bli ett äkta par.
Olofström • Publicerad 28 juni 2001
Kjell behövde kungens tillstånd för att få gifta sig med Ingrid för 55 år sen.
Kjell behövde kungens tillstånd för att få gifta sig med Ingrid för 55 år sen.Foto: 

I praktiken var det regeringen som behandlade saken. Ingrid har sparat både kuvert och brev från justitiedepartementet som gav dem rätt att vigas i kapellet av komminister Agne Ekdal. Innan regeringen fattade beslut inhämtade den yttrande från berörda föräldrar.

–Kafferepstanterna hade stora bekymmer kring vårt giftermål men det håller än, säger Kjell och skrattar samtidigt som han kramar sin Ingrid. De var långt ifrån det enda par som behövde kungens medgivande.

Annons

Att det hållit så bra kanske beror på att de sen 1979 bott i paradiset. Det röda torpet vid Betlehemsvägen i nordvästra delen av Olofström har blivit kallat så av många besökare. 1979 bytte de trerummaren på Ekerydsplan mot en etta och satsade alltmer på torpet. Fem år senare lämnade de lägenhetsboendet helt och satsade helhjärtat på skogen.

–Luften här är något helt annat än i Olofström. Jag märker skillnaden direkt, säger Ingrid. Kjell är inte samma finsmakare på luft eftersom han röker.

Den 19 juni hade de 55-årig bröllopsdag. När de ser tillbaka på åren är det också en del av Olofströms historia. Om personer, hus, händelser av olika slag. Ingrid bläddrar i albumet med tidningsurklipp och konstaterar att det börjar bli fullt. Hon måste investera i ett nytt. Hennes sista arbete före pensioneringen var Ingrids Tobaks- och Pappershandel som hon drev på Ekerydsplan. I ungdomen arbetade hon i Thiderströms möbelhandel, som barnflicka och på Kraftbolaget. En av montörerna där hette Kjell Ljunggren. Det var så det började.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons