Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jurist stämde sin klient

OLOFSTRÖM Ett ovanligt tvistemål handlades i går vid Sölvesborgs tingsrätt och det avgjordes också ovanligt snabbt. Det var en jurist som stämt in en klient för att denne inte betalat räkningarna för utfört arbete under flera år tillbaka. Nu satt de för första gången på varsin sida om bordet. När lagmannen föreslog en paus för förlikning lyckades det på några minuter. Åtminstone till viss del.
Olofström • Publicerad 14 mars 2001

Förutom den f d företagaren hade juristen även stämt in ett av hans barn som dragits in i en mångårig härva som delägare i en lägenhet. Solidariskt skulle de betala 25 000 och företagaren ensam 15 000. Allt med ränta från den 1 januari år 2 000. Barnet betalade sin andel på 12 500 plus 2 500 för kommande rättegångskostnader. Därmed var barnet ute ur härvan och juristen förklarade att han vilandelägger resten av målet.

> Första gången

Annons

Den f d företagaren hade ingenting att betala med.

– Då hade vi inte suttit här i dag, förklarade han. Några anmärkningar mot juristens fakturor hade han inte. Under den korta tid denna förberedelse varade berättade han att han lurats på två miljoner. Av de offentliga handlingarna framgick att han betalat in 18 500 a conto 1998 till juristen som jobbat åt sin klient från juni 1997 till hösten 1999. Företagaren har drivit ett flertal bolag fram till 1991. Juristen engagerades 1997 för att bistå företagaren i ett antal ekonomiska konflikter i anslutning till bolagen. Både med affärskontakter och skattemyndigheter. Skattemålet fördes ända till regeringsrätten. Det sista uppdraget blev att förbereda skuldsanering.

För juristen var det första gången han tvingats stämma en av sina kunder. Han var nöjd efteråt. Liksom klienten när de tillsammans lämnade och beundrade det vackra tingshuset.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons