Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klart med avtal för Forskarcentrum

KYRKHULT · Oroliga släktforskare kan andas ut. I går tecknade Stiftelsen Arkivcentrum ett nytt tvåårigt avtal med Riksarkivet om det digra släktforskarmaterialet.
Olofström • Publicerad 5 januari 2001

Hyran för de attraktiva mikrokorten över Sveriges kyrkobokföring höjdes kraftigt, från runt 75 000 till cirka 300 000 kronor.

– Jag hade hoppats att kontraktet skulle gälla i fyra år och att vi också vi skulle komma ner i pris. Problemet har varit att få motparten att hitta en rimlig avgift i förhållande till våra intäkter, säger Forskarcentrums chef Lars-Göran Ohlson som ändå är lättad över att ett avtal äntligen kommit till stånd.

Annons

> Tuffa förhandlingar

Turerna har varit många och förhandlingarna tuffa. Riksarkivets utgångsbud i våras var 450 000 kronor - annars skulle korten flyttas till Lund eller Malmö.

– Nu får vi tid att arbeta vidare i lugn och ro utan sådana påfrestningar.

Hyran ska till största delen betalas med gentjänster, genom att Forskarcentrum digitaliserar dokument åt Riksarkivet. Men för att få det hela att gå runt höjs släktforskarnas timkostnad till 30 kronor i timmen. Nuvarande pris är 20 kronor på vardagar och 25 på kvällar och helger.

– Vi är också tvungna att öka besökstillströmningen kraftigt. I konceptet för överlevnad ligger därför att vi kan flytta till Tulseboda brunn. Förra året ökade antalet besökare med 40 procent. Det är glädjande, men det har också gjort att vi tvingas säga nej till folk, säger Lars-Göran Ohlson.

> Saknas fortfarande kort

I framtiden vill han se att släktforskarservicen kombineras med utställningar, föredrag, caféverksamhet, konferenser och seminarier.

– Popularitet hänger ofta samman med utbud och storlek.

Vissa av de spridda mikrokort som saknats har kompletterats i och med det nya avtalet. Dock inte alla, vilket Lars-Göran Ohlson beklagar.

På Forskarcentrum finns för närvarande 2,5 lönebidragsanställda.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons