Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen nöjd med rondellen

OLOFSTRÖM · – Det har blivit jä... bra tycker jag med rondellen, säger en nöjd Sven Olofsson, gatuingenjör på kommunen i Olofström.
Olofström • Publicerad 6 juni 2001
Nu är den på plats, nordeuropas första självlysande rondell och kanske också Olofströms senaste turistattraktion.
Nu är den på plats, nordeuropas första självlysande rondell och kanske också Olofströms senaste turistattraktion.Foto: 

Den tredimensionellt målade rondellen, skapad i datorn av Carina Håkansson, är utförd i material kallat Thermoplast som är en form av färgmassa som man med värme fäster i asfalten.

I färgen ligger millimeterstora glaspärlor som påminner om vit sand som skapar den tredimensionella effekten. Sammanlagt har rondellen kostat 465000 kronor, varav Vägverket står för 200000 kronor.

Annons

> Komplettering kommer

Sven Olofsson berättar att man senare skall komplettera med en profilering på de vita linjerna runt rondellen så att man som bilförare känner i ratten när man kör fel.

– Men det som mest är positivt är ändå att 95 procent av alla bilister redan nu initialskedet kör som det är tänkt i rondellen, säger Sven Olofsson, där han står och stolt och betraktar Olofströms senaste rondell, en cirkulationsplats som kanske till och med kommer att bli en framtida turistattraktion.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons