Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen riskerar att få göra om upphandling

Kommunen kan tvingas göra om sin upphandling gällande hyra och tvätteritjänst för bland annat hemtjänstpersonal och anställda inom kommunen gruppboenden.
Det framgår av ett underlag från Förvaltningsrätten.
Olofström • Publicerad 11 maj 2013

– Vi har en vecka på oss att svara, får vi inte rätt och tvingas till en ny upphandling så är det klart att det blir en försening, hur lång beror på domen, säger Mikael Särnevång, inköpssamordnare på Olofströms kommun.

Kommunen har idag ett avtal med Lindbytvätten som går ut den siste augusti och det är med anledning av det som man tvingats göra en ny upphandling.

Annons

Förfrågningsunderlaget kritiseras nu av nuvarande leverantör som menar att det inte framgår utifrån vilka kriterier som anbuden kommer att utvärderas.

Upphandlingen har därför överklagats till Förvaltningsrätten.

– Jag tycker att vi har gjort rätt och vi har nu en vecka på oss att förklara detta för Förvaltningsrätten, säger Mikael Särnevång.

Risken är dock stor att kommunen tvingas till en ny upphandling med tanke på att Förvaltningsrätten riktar kritik på ett flertal punkter.

”Utvärderingskriterierna i upphandlingen har medfört utrymme för godtycke och fri prövningsrätt för kommunen”, skriver domstolen i ett utlåtande till kommunen.

Mikael Särnevång hoppas att ett nytt förtydligande från kommunen ska innebära att man slipper göra om processen.

– Det är inte så att personal kommer att stå utan arbetskläder men vi hade räknat med att de skulle få nya efter semestern. Nu kan den planen spricka.

Jan-Erik Martinsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons