Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen ska betala ABBs lokaler

OLOFSTRÖM ABB Body In White vill att kommunen bekostar företagets nya kontorslokaler. Det handlar om investeringar för mellan 25 och 40 miljoner kronor.
Uppgiften står att läsa i utbildningsnämndens kostnadskalkyl över Holjeskolans framtida öde.
Olofström • Publicerad 22 mars 2001

Näringslivschefen Kjell Persson blir mycket förvånad när han får höra att kommunala industribolagets förhandlingar med ABB går att uttyda i utbildningsnämndens protokoll.

– Det här är inget som hanterats politiskt än och det har absolut inget med utbildningsnämnden att göra. Vi har inte ens tagit upp det i industribolagets styrelse, säger han bestämt.

Annons

– Det enda som hänt är att vi har fått en förfrågan från företaget om att hitta en framtida lösning för att deras verksamhet ska kunna expandera. Då är det vår uppgift att försöka hantera det så att det blir så bra som möjligt ur kommuninvånarperspektiv.

> Plats för 220 man

De alternativ som diskuterats är att Holjeskolan byggs om till kontor med plats för 220 personer. Det beräknas kosta runt 25 miljoner kronor. Nästa variant är nybyggnation: 4 000 kvadratmeter för 40 miljoner kronor. Alternativ tre är om- och tillbyggnad av teknikcentrum vid IUC för 25 miljoner kronor.

Kjell Persson menar att det är alldeles för tidigt att dra några höga växlar av diskussionerna. Men han understryker att det är viktigt att kommunen är lyhörd för företagens önskemål. Ofta är de inte beredda att äga lokalerna själva, oavsett vilka ekonomiska muskler de har. De föredrar att hyra.

> Kan flytta

– Stora företag är heller inte främmande för att flytta sin verksamhet om de får bättre erbjudanden på annat håll. Så fungerar det även i det här fallet, säger han.

En investering från kommunala industribolagets sida är förenad med att ABB tecknar långtidskontrakt på runt tio år. Om företaget flyttar kan det tvingas betala en straffavgift.

Kjell Persson tillägger att det kommunala bolaget avyttrat flera industrifastigheter den senaste tiden.

– Vår ambition är att uppmuntra företagandet i Olofström. När vi gjort vårt drar vi oss ur och bryter ny mark. Så har det fungerat på både EBP och Safeman, där vi sålt våra lokaler.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons