Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunens nya anhörigkonsulent

Kommunen utökar anhörigstödet med en ny tjänst som ska rikta sig direkt mot den anhörige. Marie Olofsson är den nya anhörigkonsulenten.
Olofström • Publicerad 12 januari 2019
Marie Olofsson är kommunens nya anhörigkonsulent.
Marie Olofsson är kommunens nya anhörigkonsulent.Foto: Ewa Carlsson

Olofströms kommun satsar på att utöka anhörigstödet. I oktober förra året tillsattes Marie Olofsson på den nya tjänsten som anhörigkonsulent.

– Jag ska vara ett paraply som spänner över alla kommunens anhörigvårdare oavsett vilket stöd de behöver, säger Marie Olofsson.

Annons

Anhörigkonsulenten är ett komplement till det befintliga stöd som kommunen redan erbjuder.

Hennes uppgift är att skapa ett stöd som är direkt riktat till den anhörige. Hon ska vara en kontakt för samtal och en lots mellan vad landsting, kommun och frivilliga organisationer kan erbjuda den anhörige.

– Det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig, vad man ska göra eller vilken hjälp man kan få, säger Marie Olofsson.

Socialstyrelsen uppskattar att var 5:e svensk regelbundet stöttar eller vårdar någon närstående. Räknar vi om siffran för Olofströms kommun skulle det bli runt 1 700 anhörigvårdare i kommunen.

Det är en grupp som enligt statistiken ökar mer och mer.

– Det är en viktig grupp. De gör så att vardagen fungerar för någon som står dem väldigt nära. För att kunna hjälpa någon annan så behöver man som anhörig egen kraft och energi för att orka. Man ska veta att man inte är ensam och att det finns stöttning och hjälp att få.

Marie Olofsson erbjuder också enskilda samtal, där den anhörige får möjlighet att lyfta fram tankar och oro eller frågor som uppstår.

– Många gånger kan det som behövs bara vara ett öra som lyssnar. Att få sätta ord på känslorna och inte känna sig ensam i sin roll.

Under sina tre månader har Marie Olofsson redan startat upp anhöriggrupper, temakvällar med föreläsningar, träffpunkter och olika må-bra aktiviteter för att stärka och förenkla situationen för de anhöriga.

Möjligheten att träffa andra som är i liknande situationer, utbyta erfarenheter och kunskap, känna gemenskap och igenkänning i olika situationer är en viktig del berättar Marie Olofsson.

Annons

– Det kan ibland vara svårt att hitta i sin vanliga bekantskapskrets som inte varit i den situationen.

Marie Olofsson utstrålar en positivitet och det lyser igenom att hon verkligen brinner för sin nya uppgift. Hon har en lång erfarenhet bakom sig inom sjukvården och berättar att hon sett ett behov av att någon ser till och hjälper den anhörige.

– Det som driver mig har alltid vara att kunna göra det lite bättre för någon annan. Det är en ynnest att ha fått detta uppdraget, säger Marie.

– Min förhoppning är att vi ska få ett fantastiskt bra och välfungerande anhörigstöd som vi förvaltar väl, och att våra kommuninvånare ska känna att de vet att det finns och att det är en trygghet i att man kan vända sig hit.

Ewa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons