Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunens underskott sväller över alla breddar

OLOFSTRÖM · Årets underskott ser ut att bli 1,6 miljoner kronor större än beräknat. Anledningen är ökade utgifter inom individ- och familjeomsorgen och äldreomsorgen.
Olofström • Publicerad 22 juni 2001

Kommunen klubbade en underbalanserad budget med -18,7 miljoner kronor för 2001. Enligt prognosen beräknad på de första fyra månaderna blir underskottet i stället minus 20,3 miljoner. Det är socialnämnden som inte lyckats hålla sina kostnader. Individ- och familjeomsorgen ser ut att överskrida budgeten med en miljon kronor medan äldreomsorgen kostar 1,5 miljoner mer än beräknat.

– Vi har haft uppföljning varje månad. Det kommer inte som någon överraskning. Nämnden får försöka hitta andra möjligheter att spara. Målet att hålla budgeten står fast, säger kommunchefen Anita Jönsson.

Annons

> Mer skattepengar

Vad som väger upp socialens underskott är att det totala skatteutfallet verkar bli högre än i budgetkalkylen. Det rör sig om 1,6 miljoner plus, försiktigt räknat.

För fritids- och kulturverksamheten ser debet och kredit ut att gå ihop. Detsamma gäller för barnomsorgen. Utbildningsnämndens gemensamma administration kalkylerar med ett överskott på 300 000 kronor på grund av underbemanning. Grundskolan har ett visst underskott på grund av skolskjutsar. Dock räknar grundskolan med ett nettoplus på 450 000 kronor på grund av besparingar.

> Teknikens land på minus

För gymnasiet gäller en brist på en miljon i interkommunala ersättningar. Det vägs upp av besparingar på 550 000 inom skolan. Underskottet slutar på 450 000 kronor.

Teknikens land beräknas gå 300 000 kronor back under året.

Anita Jönsson säger att effekterna av alla tunga besparingar inte märks innevarande år. Därför är budgetunderskottet fortfarande stort.

– Vi har extraordinära utgifter på 21,4 miljoner som beror på omstruktureringar. Det är bland annat tomma lokaler som vi inte hyrt ut och kostnader för övertalig personal. Nästa år ser det förmodligen bättre ut, hoppas Anita Jönsson.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons