Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kräver mildare straff för knarkbrott

OLOFSTRÖM Min klient har dokumenterat en för tidigare narkotikamissbrukare osedvanlig ambition. Detta har tingsrätten totalt nonchalerat. Istället har man anfört helt schablonmässiga domskäl om artbrott och återfall.
Olofström • Publicerad 1 juni 2001

Detta skriver försvararen till en Lundabo som nyligen dömdes till en månads fängelse för narkotikabrott i Olofström, i ett överklagande till hovrätten.

”Domstolen tycks inte ha brytt sig om vilken risk man tar för samhällets räkning när man utdömer fängelse.”

Annons

Lundabon hade åkt till Olofström med okända män och blivit bjuden på tabletter. När han vaknade i bilen hade han brukat amfetamin och hade även 8,15 gram amfetamin i en påse på sig.

Förutom narkotikabrottet ingick även olovlig köring i fängelsedomen sen han stoppats i Karlskrona. Han har vid ett flertal tillfällen dömts för olovliga körningar.

Försvararen yrkar att hovrätten ska ändra påföljden till annat än fängelse. Den 40-årige mannen har under många år missbrukat narkotika. Efter 1995 har han bevisligen arbetat intensivt med sig själv för att bli fri från missbruket.

Han har också lyckats i så måtto att han därefter inte är vanemisssbrukare. Dock har han liksom de flesta andra i samma situationen, haft återfall. Det är normalt och hör till rehabiliteringsbilden. Trots återfallen har mannen lyckats få ordning på sitt liv och klarat av högskolestudier.

Om det hade varit brott av allvarligare slag hade fängelse varit förståeligt men här skadar det bara mannen. Genom det aktuella norkotikabrottet har han inte skadat någon annan än sig själv.

Det behövs inte att också domstolen skadar honom. Det är inte rättsväsendets uppgift. Istället ska domstolen visa honom uppmuntran i hans fortsatta arbete för att bli totalt fri från narkotikanvänding, skriver försvarsadvokaten från Växjö till hovrätten i Malmö.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons