Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kritik mot ombudsmannavalet på Volvo

OLOFSTRÖM När Metallavdelningen söker ny ombudsman sker det internt. Vem som vill får inte söka och det har upprört verkstadsklubben på Volvo. I ett medlemsblad tolkas det som att”någon eller några vill dölja något”. Styrelsen har stöd i stadgarna för sitt agerande men stadgarna förbjuder inte en utannonsering. I nästa vecka väntas det bli klart vem som ska ersätta Bertil Pettersson som går i pension i år.
Olofström • Publicerad 12 januari 2001

Volvoklubben har i en skrivelse krävt att tillsättning av alla tjänster, inklusive ombudsmannatjänster, ska utannonseras så att alla får möjlighet att söka. Klubbens vice ordförande Gert Andersson har i avdelningsstyrelsen reserverat sig emot majoritetens beslut. Att 43:ans styrelse tillsammans med förbundets personalombudsman avgör ärendet utan inblandning av de 7 000 medlemmarna i avdelningen som organiserar metallare i Lönsboda, Olofström, Sölvesborg och Karlshamn.

Eller som medlemsbladet på Volvo beskriver det:”När det gäller tillsättande av nya ombudsmän står tiden av allt att döma still. Här ska ingenting utannonseras utan fortfarande år 2000 går det till så att en liten intern grupp med en personalombudsman på förbundskontoret i Stockholm som spindeln i nätet, enväldigt styr vilka som ska tillfrågas och inte minst, vilka som inte ska tillfrågas.”

Annons

_Vi har inga synpunkter på de namn som är aktuella utan det är principen vi vänder oss emot, säger Lars-Göran Karlsson som är ansvarig utgivare för medlemsinformationen.

_Det finns kvalificerade sökande och en utannonsering hade varit ett spel för galleriet. Ärendet är mer eller mindre avgjort, säger Bertil Pettersson.

> Pravda

I debatten har också utbrutit en debatt om ”Metall 43:an”, avdelningens tidnings urval av nyheter. Efter representantskapsmötet där ombudsmannafrågan resulterade i årets livligaste debatt stod det inte en rad om detta i tidningen. Istället var det ”högaktuella” artiklar om Ebbamåla Bruk och Graneforsverkens fackliga verksamhet, enligt verkstadsklubbens infoblad som ser likheter med den gamla sovjetiska tidningen PRAVDA:”Det mest intressanta med avdelningstidningen ”Metall 43:an” är inte det som står i tidningen utan vad som INTE står i tidningen.”

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons