Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kunskap blev rena lyftet för dem

OLOFSTRÖM Nästa vecka hålls en ”Kunskapsvecka” i hela Sverige. Veckan ska visa vilka möjligheter det finns för vuxna att studera. Kunskapslyftet och komvux är några möjligheter man har om man helt eller delvis saknar treårig gymnasiekompetens. Onsdagen den 21 mars i nästa vecka kommer bussar att finnas på Nya torget och Maxi parkering i Olofström för att ta emot nyfikna.
Olofström • Publicerad 14 mars 2001
Muhamed Veletanlic, Paula Härder, Leila Thomasson och Tomislav Mamic är några som tidigare gått på kunskapslyftet och har kommit eller är på väg uppåt.
Muhamed Veletanlic, Paula Härder, Leila Thomasson och Tomislav Mamic är några som tidigare gått på kunskapslyftet och har kommit eller är på väg uppåt.Foto: Diana Ledin

De som går på kunskapslyftet eller komvux kommer från olika bakgrunder. Vuxna, alla med olika förutsättningar. Deras starkaste vapen är motivationen. Stefan Mårtensson som är projektledare för kunskapslyftet vill ge folk en bättre bild av vad vuxenutbildning kan innebära. Kunskapsveckan är ett samarbete mellan alla kommuner i länet och bussarna kommer finnas en dag i varje kommuner.

> Mitt bästa år

Annons

Paula Härder har gått på kunskapslyftet, i dag jobbar på IT-avdelningen på Finnveden. Hon gick där för att få gymnasiekompetens och direkt efter det läste hon en eftergymnasial utbildning till PC-samordnare.

– Jag jobbade på Volvo med svetsarbeten. Jag var dödstrött på arbetet och ville göra något annat. Kunskapslyftet var väldigt lärorikt och jag trivdes jättebra. Ett av mina bästa år faktiskt, säger Paula Härder.

> Som att vakna upp

För Leila Thomasson var kunskapslyftet inget planerat utan det dök upp lägligt. Det var också ett ekonomiskt lyft med studiebidraget Särskilt Utbildnings Bidrag (UBS). Hon jobbade tidigare inom vården och i dag läser hon andra året på högskolan i Kristianstad för att bli lärare inom svenska och religion.

– Kunskapslyftet var mycket bättre än jag hade föreställt mig. Det har gett mig mycket som människa. Man vaknar upp, säger Leila Thomasson.

– Man lär sig mer på komvux än på högskolan, säger Muhamed Veletanlic som efter kunskapslyftet läste 180 högskolepoäng och blev Technologie magister.

> Även yrkesutbildningar

– Men alla behöver inte läsa på komvux eller kunskapslyftet för att sedan gå vidare till högskola, säger Britt Stenberg lärare i samhällskunskap, historia och geografi på gymnasienivå.

Det finns yrkesinriktad alternativ också. Vårdlinje, friskvårds-, svetsverkstads- och pc-samordarutbildningar. Det finns även kurser där man bara kan känna på hur det är att gå i skolan.

– Vi har haft elever här som varit 60 år, säger Agneta Grunditz, lärare i matematik och fysik.

Annons

@F12M:Högt tempo men värdefullt

Grundtanken är att det är de som är i störst behov av utbildning ska få möjlighet att bygga på sina tidigare kunskaper.

– Det är tufft och ett högt tempo. En ordentlig omställning att gå i skolan jämfört med arbetslivet, men det är värt det. Det är bra för ens person och självförtroende. Det finns många val i livet detta är ett. Ett sätt att ta reda på vem man är, säger Paula Härder och Leila Thomasson.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons