Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kyrkan tappade 600 medlemmar på fyra år

Kyrkan fortsätter att tappa medlemmar.
Den senaste årsredovisningen visar att Jämshögs församling har tappat nästan 600 medlemmar sedan 2008.
– Det är klart att det inte är positivt att medlemsantalet minskar, men i den här kommunen påverkas vi mer av hur många som flyttar ut och in, säger Anders Blixt, kyrkoherde i församlingen.
Olofström • Publicerad 23 maj 2013
Foto: Lasse larsson
Foto: lasse larsson

Kyrkoavgiften är baserad på procent på lönen. När medlemmarna tjänar bättre är intäkterna till församlingen högre. Detsamma gäller om det är fler som flyttar in än som flyttar ut.

Att Jämshögs församling tappar medlemmar är inget unikt, i stort sett varenda församling redovisar ett underskott i den kolumnen.

Annons

– Så är det och mycket beror på att de som avlider är fler än de som döps och då minskar ju också antalet medlemmar på sikt.

En annan faktor är att folk begär utträde ur kyrkan när det är lågkonjunktur.

Pengarna behövs till andra utgifter, helt enkelt.

Men det finns glädjeämnen i årsredovisningen också.

Åtminstone om man är medlem i församlingen.

Ett budgeterat underskott på strax över 7 miljoner kronor på grund av renoveringen av kyrkan, blev nästan 1,7 miljoner mindre, något som bland annat beror på lägre driftskostnader än beräknat och att lönekostnaderna inte blev så höga som man räknat med.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt resultat. Vi hade förberett oss för att behöva ta ett lån men det behövdes aldrig.

Trots en stor renovering av kyrkan så har församlingen nästan 35 miljoner i eget kapital.

– Det stämmer, men då är byggnaderna inräknade och kyrkan är såklart mer värd i dag efter renoveringen..

Jämshögs församlings åersredovisning

Årets resultat visar ett underskott på drygt 5,4 miljoner kronor. I budgeten för 2012 räknade man med ett underskott på drygt 7 miljoner kronor på grund av renoveringen av Jämshögs kyrka. Underskottet blev således nära 1,7 miljoner bättre än budgeterat. Det beror på att personalkostnaderna blev en miljon billigare än beräknat och renoveringen en halv miljon billigare, totalt 13,8 miljoner kronor. Församlingens egna kapital uppgår till lite över 34 miljoner kronor.

2008 tillhörde 7 934 av totalt 10 609 invånare församlingen. 2012 tillhörde 7 339 av totalt 10 452 invånare församlingen. Således har församlingen blivit 595 medlemmar färre. 2008 tillhörde 74,8 procent av invånarna församlingen. 2012 låg andelen på 70,2.

Jan-Erik Martinsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons