Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

LO varnar för nya förbund

OLOFSTRÖM Årsmötet med LO Facken i Olofström i lördags dominerades också av EU. I dagarna börjar en bred kampanj om Växtkraft Mål 3 där EU satsar 114 miljoner i Blekinge för kompetensutveckling. LO folket i Olofström diskuterade även konkurrensen från de nya fackföreningar som dyker upp. ”Surrogat” för facket kallade någon dem och varnade för att det som tycks vara billigt blir dyrt.
Olofström • Publicerad 26 mars 2001
Mötesdeltagarna fick en ingående information om EU och då speciellt den aktuella Växtkraft Mål 3.
Mötesdeltagarna fick en ingående information om EU och då speciellt den aktuella Växtkraft Mål 3.Foto: Tore Gillberg

Sydfacket är ett, Dackebygden ett annat och Snapphanebygdens fack, ett tredje. Snapphanarna har sitt ursprung i Olofströms grannort Sibbhult. De nya facken har inga avtal och ingen möjlighet att förhandla. Att de ändå till viss del haft framgång beror på en till synes låg avgift. Men vad hjälper det när man inte får något för avgiften, påpekade någon som uppmanade alla att läsa ”det finstilta” när man utsätts för propaganda från dessa s k byrålådeföreningar. Medlemskap innebär att man i praktiken är oorganiserad.

> Låga avgifter

Annons

I diskussionen påpekades att det är angeläget att hålla avgifterna så låga som möjligt. Flera LO förbund diskuterar nu att gå samman och de viktigaste argumenten för detta är att öka den fackliga styrkan och minska kostnaderna.

Innan förhandlingarna tog sin början informerade Rolf Persson om Europeiska socialfondens nya program för kompetensutveckling, Växtkraft Mål 3. Det vänder sig till företag, offentlig sektor, organisationer och aktörer inom den sociala ekonomin. Målet är att utveckla mänskliga resurser. Ytterst ska det medverka till en lönsam tillväxt för länet och regionen. I den följande diskussionen tog man bl a upp hur de arbetslösa ska få del av det nya projektet som pågår till och med år 2006.

> Frukostmöte

I höst ska fackets representanter bjudas in till frukostmöte tillsammans med kommunalrådet. En facklig-politisk grupp har startats med uppgift att utkristallisera viktiga frågor inför nästa års val.

Om LO ska delta i årets Olofströmsfestival är inte avgjort. Fjolårets medverkan blev lyckad men tveksamheten beror på flyttningen till Fritsatorpet.

En fiskedag i Harasjömåla blir det i höst, liksom i fjol. Nya insatser ska göras för att få med fler ungdomar och förhoppningar knyts till de som gått ”Fackets grunder”.

Under året som gick präglades arbetet av jobbiga beslut som Kontaktens nedläggning och Närradion men det ser ändå ljusare ut för medlemmarna. Arbetsmarknaden har skjutit fart och arbetslösheten minskat kraftigt.

> Stress och utbrändhet

Men det finns fortfarande många problem, stress och utbrändhet blir allt vanligare då kraven höjs och företagens organisationer effektiviseras.

Ett orosmoln är också kommunens dåliga ekonomi som ger oro för arbete och framtid, skriver styrelsen.

Vid valen omvaldes Patrik Sjöstedt till ordförande och i styrelsen valdes Kari Koskela, Lennart Larsson och Camilla Olsson. Ersättare blev Pentti Suua, Krister Välitalo, Britt-Marie Karlsson, Olle Robertsson, Anneli Wyöni och Mikael Everlöv.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons