Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Löneskillnader ska minskas

OLOFSTRÖM · Hur värderas en tekniker jämfört med en lönekontorist? Beror löneskillnader på kön eller på kompetens? Det är frågor som Volvo Personvagnars jämställdhetskommitté ska fördjupa sig i till följd av den nya lagstiftningen.
Olofström • Publicerad 3 januari 2001

Från och med i år skärps jämställdhetslagen på flera punkter. Framför allt syftar den till att komma tillrätta med osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Arbetsgivarna måste anstränga sig för att kartlägga hur olika arbetsuppgifter värderas, varför en typ av befattning ger större utdelning i lönekuvertet än en annan.

– Det klassiska exemplet från vården är varför en servicetekniker har högre lön än en barnmorska. Nu måste alla företag börja fundera i samma banor, säger Pia Lichtenberg, personal- och organisationsutvecklare på Volvo Personvagnar i Olofström. Hon är också ordförande i företagets jämställdhetskommitté.

Annons

Hur kartläggningen ska gå till är ännu oklart. Men företaget måste kunna motivera varför en truckförare eller en lönekontorist tjänar som han eller hon gör.

> Befattning huvudsaken

Bland arbetarna på Volvo har kvinnorna 97 procent av männens snittlöner. Hos tjänstemännen är lönegapet större. Kvinnorna tjänar 86 procent av vad männen gör.

Men olikheterna beror nästan uteslutande på vilken typ av befattning de anställda har. Könet spelar mindre roll, enligt Pia Lichtenberg.

– Även om bilindustrin betraktas som manlig mark har vi en lång tradition av seriöst arbete med jämställdhetsfrågor. Problemet är att andelen kvinnor är för låg, ungefär 20-80 för kollektivanställda och 15-85 för tjänstemän. Det gör att basen blir liten när det ska tillsättas nya chefer. Därför måste vi arbeta intensivare med att rekrytera kvinnliga elevingenjörer. De är morgondagens ledare, säger hon.

> Manligt ledningsteam

Ett slående exempel på mansdominansen inom Volvo är att samtliga elva personer i ledningsteamet är män.

– Det vill vi förändra. Det bästa är om personalens sammansättning speglar de kunder vi har. Kvinnor kan ha en annan syn på hur en bil ska se ut än vad en man har, påpekar hon.

Samtidigt menar Pia Lichtenberg att jämställdhetsfrågan bör vidgas till att gälla begreppet mångfald: Ju större variation i kön, ålder och etniskt ursprung, desto bättre.

Hon känner inte att jämställdhetskommittén arbetar i motvind.

– Hela företaget strävar åt samma håll.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons