Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lyckad midsommar i Forneboda

KYRKHULT · Kombinationen vackert väder och midsommar drog mer än 1 500 nöjda och glada besökare till Forneboda på midsommardagen.
Parkeringsplatserna räckte knappt till för alla besökare som tvingades parkera fem-sexhundra meter bort.
Olofström • Publicerad 25 juni 2001
Cameron Bergfeldt, 1,5 år, från London, hade aldrig tidigare ridit i sitt unga liv. Först tyckte han att det var lite otäckt att rida, men när han ridit klart sin runda så ville han inte på några premisser sluta.
Cameron Bergfeldt, 1,5 år, från London, hade aldrig tidigare ridit i sitt unga liv. Först tyckte han att det var lite otäckt att rida, men när han ridit klart sin runda så ville han inte på några premisser sluta.Foto: 

För tredje året i rad firades midsommar vid Forneboda. Tidigare har de ägt rum på Tulseboda brunn, men eftersom restaurangen stängt flyttades festen till Forneboda.

Flera hantverkare hade i år mött upp, men också veteranfordon drog till sig många ögon. På veteranutställningen kunde man hitta gamla godingar som Jan-Åke Håkanssons svarta och välpolerade Volvo Amazon 121, årsmodell 1968 och med 75 hästars motor.

Annons

> Bikers och biodlare

Gunnel och Göte Broberg från Karlshamn har som tradition att varje år ta en vända på hojen till Kyrkhult och till midsommarfestligheterna. I dag har de valt att köra på en Matcheless G 80 S, årsmodell 1952. Där hemma har de två hojar till av samma märke i årsmodellerna 1954 och 1956.

Även biodlare visade upp sina kunskaper under midsommarfesten. Visningskupan som Hemsjö biodlarförening hade med sig fångade många barns intresse, men den som drog flest besökare i de lägre åldrarna var ändå modellbyggaren Lars Hoberg.

Hans modeller byggda av papp, ståltråd och trä med infogningar av metall- och plastdelar synades noga av hans beundrare.

> Började bygga tidigt

– Jag började när jag var sex år att bygga modeller och sedan har det bara fortsatt, berättar Lars Hoberg.

I dag har han 2380 bilar i sin samling. Allt väl katalogiserat. Förra året ställde han ut på nio olika platser med sina skapelser, bland annat under Lastbil 2000 i utställningshallarna på Elmia i Jönköping. Han har också bland annat ställt ut på Filippinerna.

– Ofta bygger jag mina bilar utifrån en minnesbild av sådant som jag upplevt som barn och sedan försöker få den mer exakta bilden från olika böcker. Därefter gör jag ritningar innan jag sätter igång, berättar Lars Hoberg.

> Dricka brunn

Den mångåriga traditionen med brunnsdrickning hålls vid liv. Traditionsenligt kunde besökarna i år åka hästskjuts till den gamla hälsokällan för att kurera sig inför sommarens vedermödor.

Annons

Den som inte ville åka hästskjuts kunde ägna sig åt ponnyridning.

Cameron Bergfeldt, 1,5 år, från London, hade aldrig tidigare ridit i sitt unga liv. Först tyckte han att det var lite otäckt att rida, men när han ridit klart sin runda så ville han inte på några premisser sluta.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons