Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

M försöker få beslutet om Bromöllavattnet upprivet

Efter en lång debatt godkändes till slut avtalet om Bromöllavattnet av kommunfullmäktige den 22 april.
Nu överklagar moderaterna Patrik Krupa och Marianne Eriksson beslutet, vilket de anser innehåller brister och oklarheter.
Olofström • Publicerad 8 maj 2013

De båda moderatpolitikerna har i dag skrivit till Förvaltningsrätten i Växjö och överklagat beslutet, då de anser att det saknas kompetens i Olofströms Kraft AB för att göra ett sådant avtal som har gjorts med Bromölla Energi & Vatten AB.

De anser att avtalet innehåller både brister och oklarheter.

Annons

I överklagan står att "det gäller främst parternas åtagande gällande vad Bromölla Energi & Vatten är skyldig att leverera och skadeståndsskyldighet vid brister i leveransen. Vi saknar också en klausul för rätt till skadestånd om säljaren inte kan leverera avtalad tjänst/vara."

Patrik Krupa och Marianne Eriksson vill att beslutet laglighetsprövas och att Olofströms kommun åläggs att riva upp avtalet. I avvaktan på en dom vill de att åtgärder som rör avtalet stoppas.

I sin skrivelse till Förvaltningsrätten har de med utdrag ur avtalet om vattenförsörjningen. Dels punkten "Parternas åtagande" som lyder:

"BEVAB (Bromölla Energi & Vatten AB) ska genomföra nödvändiga åtgärder och investeringar enligt bilaga 1. Projektdelarna A – D, för att säkerställa leverans av upp till 4000 kubikmeter dricksvatten av godkänd livsmedelskvalitet per dygn till Olofströms vattenverk. Leveranspunkt ska vara kommungränsen och leveransen beräknas ske från och med år 2016."

Krupa och Eriksson påpekar att "grundvatten av godkänd livsmedelskvalitet ska levereras, men det framgår inte tydligt om det också kan vara ytvatten av godkänd livsmedelskvalitet från Bromöllas reservvattentäkt Ivösjön. Det sistnämnda är inte vad Olofströms Kraft AB och dess abonnenter förväntar sig, eftersom vi redan har ytvatten av godkänd livsmedelskvalitet och av tillräcklig kvantitet."

De skriver även:

"Hela avtalet utgår ifrån att leverera grundvatten, men om BEVAB inte kan leverera detta, ska det framgå vilket skadestånd som Olofströms kommun har rätt till."

Patrik Krupa och Marianne Eriksson menar i sin överklagan att oron över en möjlig saltvattenintäkt är befogad, då Bromölla kommun genom sitt bolag BEVAB avser att öka uttaget av grundvatten från 2 000 kubikmeter per dygn till 7 100 kubikmeter per dygn.

"Bromölla kommun tar sitt grundvatten från den ömtåliga Kristianstadslättens grundvattentäkt", lyder sista meningen i överklagan.

Centerpartiet har tidigare överklagat beslutet.

Catharina Loosme
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons