Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Månadens idégivare prisade på Volvo

Det var två glada Volvoarbetare Jonas Svensson, Gränum och Joakim Jönsson, Biskopsmåla, som fick ta emot diplom och varsin utmärkelse efter att blivit utsedda till Månades idégivare på Volvo Personvagnar i Sverige för februari i år.
Olofström • Publicerad 27 juni 2001
Vid en cermoni i Ljushallen fick Volvoarbetarna Joakim Jönsson, Biskopsmåla, och Jonas Svensson, Gränum, ta emot diplom och varsin utmärkelse efter att blivit utsedda till Månades idégivare på Volvo Personvagnar i Sverige för februari i år.
Vid en cermoni i Ljushallen fick Volvoarbetarna Joakim Jönsson, Biskopsmåla, och Jonas Svensson, Gränum, ta emot diplom och varsin utmärkelse efter att blivit utsedda till Månades idégivare på Volvo Personvagnar i Sverige för februari i år.Foto: 

De båda som till vardags arbetar på underhållningsavdelningen på Volvo Norra fabrik i Olofström har vunnit gehör för en metod att justera bussning på motorramar. Genom förslaget har ett antal detaljer kunnat räddas med högt bearbetningsvärde.

– Man kan säga att vi tagit fram ett hydraliskt håldragningsvertyg och ett sätt att få ner bussningar utan att de kommer snett, säger Joakim Jönsson.

Annons

Det började med att de båda såg hur över sjuhundra motorramar låg utanför verkstaden som hade kasserats för att bussningarna satt snett. Först försökte Joakim Jönsson och Jonas Svensson att justera de felmonterade motorramarna med en avdragare men efterhand växte det nya redskapet fram. Med det nya verktyget beräknar Volvoledningen att företaget har kunnat göra en besparing på närmare 600 000 kronor.

– Graden av fiffighet har tilltalat juryn, säger Claes-Göran Andersson från Idépolen på Volvo och som också suttit i juryn.

– De riktigt goda idéerna, tror jag kommer till först främst genom drivkraften att vilja rätta till ett problem och inte utifrån pengar. Framför allt handlar det nog om en kombination av tillfällighet och ansvar, säger Claes-Göran Andersson från Idépoolen på Volvo.

– Det känns sporrande att få belöningen och utmärkelsen, säger Jonas Svensson.

Han berättar att han lämnat många förslag tidigare på olika idéer men aldrig fått något riktigt gehör för dem.

Belönningen som de båda Volvoarbetarna får dela på består av 120 000.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons